Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΏΝ ΩΣ ΚΈΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΊΟΥ ΜΆΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Οι βιβλιοθήκες αποτελούν το υπόβαθρο κάθε πολιτισμού και κάθε κληρονομιάς, διότι επιμορφώνοντας τον πληθυσμό ταυτόχρονα δημιουργούν ανθρώπους με κριτική σκέψη και ερεθίσματα τα οποία και θεωρούνται με τη σειρά τους άτομα λειτουργικά μέσα στην κοινωνία. Η πτυχιακή αυτή θα επικεντρωθεί στο ρόλο της δια βίου μάθησης και στις θετικές πρακτικές που ασκούν οι βιβλιοθήκες με στόχο την εκπαίδευση των ατόμων. Επιπλέον θα γίνουν σύντομες αναφορές στα είδη των βιβλιοθηκών και στο ρόλο που είχαν και που έχουν οι βιβλιοθήκες στην επιμόρφωση και στη διά βίου μάθηση των ανθρώπων από το παρελθόν μέχρι και σήμερα. Ακόμη, οφείλει να τονιστεί πως προτεραιότητα θα είναι και η σκιαγράφηση των ρόλων των νέων καταστάσεων και των δυσκολιών που πρέπει εκείνοι να αντιμετωπίσουν όσον αφορά την εξέλιξη της τεχνολογίας. Θα τονιστεί επίσης η ιστορία της δια βίου μάθησης όπως και επίσης η σημασία της για μια χώρα σαν την Ελλάδα, οι πρώτες νομικές κατοχυρώσεις και τα βήματα που οδήγησαν ως την οριστική καθιέρωση της. Επιπρόσθετα θα παρουσιαστούν και ιστορικά στοιχεία, παραδείγματα σχετικά με τη διά βίου μάθηση και το ρόλο της στην κοινωνία της χώρας σε γενικότερο πλαίσιο και ειδικότερα η δράση της απέναντι σε απομονωμένες κοινωνικές ομάδες από τη γνώση. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι να παρουσιαστούν τα διαφορετικά είδη των βιβλιοθηκών και να γίνει μια εισαγωγή σχετικά με τις βιβλιοθήκες και τις αρμοδιότητες τους σε συνάρτηση με την δια βίου μάθηση και τα οφέλη που εκείνη η προσφέρει. Τέλος θα αναφερθούν πρωτότυπες και πρωτοποριακές ενέργειες στη χώρα μας και σε χώρες τους εξωτερικού με τις οποίες μεταλαμπαδεύονται γνώσεις, όπως αναφέραμε προηγουμένως, από όλες τις κοινωνικές ομάδες ανεξαρτήτου ηλικίας, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικού στρώματος.
Keywords: Διά βίου μάθηση, εκπαίδευση, βιβλιοθήκες