ΤΟ IIIF ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η μελέτη αυτή, διεξήχθη στα πλαίσια εκπόνησης πτυχιακής εργασίας με θέμα "Το IIIF Πρωτόκολλο και η Διάθεση Ψηφιακών Τεκμηρίων" και περιλαμβάνει την παρουσίαση του Διεθνούς Πλαισίου Διαλειτουργικότητας Εικόνας με σκοπό την κατανόηση των λειτουργιών του, τη διερεύνηση του βαθμού ευχρηστίας του, καθώς και των δυνατοτήτων που προσφέρει. Παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα του πρωτοκόλλου IIIF στην προβολή ψηφιακών συλλογών και αναφέρονται οι διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (APIs) που χρησιμοποιεί, καθώς θα αναλυθούν περαιτέρω οι δύο σημαντικότερες εξ’αυτών. Ακόμη παρουσιάζεται ένα παράδειγμα παρουσίασης ενός ψηφιακού πόρου (ψηφιακή εικόνα που απεικονίζει μια επιγραφή) με τη χρήση του IIIF, ενώ αναλύονται και τα αποτελέσματά του. Στόχος της εργασίας αυτής είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το εάν το Διεθνές Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Εικόνας προσφέρει πραγματικά προηγμένες δυνατότητες, είναι εύκολο στη χρήση του και μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε επίπεδο λειτουργίας και χρήσης καθώς και σε θέματα οργάνωσης και τεκμηρίωσης ψηφιακών συλλογών, τόσο σε οργανισμούς όσο και σε τελικούς χρήστες

This study was carried out in the context of a thesis on "The IIIF Protocol and the Making Available of Digital Documents" and includes the presentation of the International Interoperability Framework for Images in order to understand its functions, to investigate the degree of its usability, as well as the possibilities it offers. The advantages of the IIIF protocol in the viewing of digital collections are presented and the application programming interfaces (APIs) it uses are mentioned, as the two most important of them will be further analysed. An example of presenting a digital resource (a digital image depicting an inscription) using IIIF is also presented, and its results are analysed. The aim of this work is to draw conclusions on whether the International Image Interoperability Framework offers truly advanced capabilities, is easy to use and can provide significant assistance in terms of operation and use as well as in terms of organisation and documentation of digital collections, both for organisations and endusers
Keywords: IIIF Πρωτόκολλο, Διεθνές Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Εικόνας, Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών, API παρουσίασης, API εικόνας, Προγράμματα Προβολής; IIIF Protocol, International Image Interoperability Framework, Application Programming Interface, Presentation API, Image API, Viewers