Δημιουργία και κατάρτιση ηλεκτρονικού ευρετηρίου: Μουσικός Ελληνομνήμων, τεύχη 1 έως 21-22 - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία έχει ως στόχο τη δημιουργία και κατάρτιση του ηλεκτρονικού ευρετηρίου της μουσικολογικής περιοδικής έκδοσης Μουσικός Ελληνομνήμων (2008-2015) του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής. Η μουσικολογική αυτή έκδοση αριθμεί συνολικά 21-22 τεύχη. Στόχος της δημιουργίας του εν λόγω ευρετηρίου είναι να δίδει πληροφορίες παρόμοιες με ένα συμβατικό ευρετήριο περιοδικού όπως αυτό θα διατίθετο σε έντυπη μορφή. Αποτελεί έναν οδηγό εύρεσης της πληροφορίας στο τεκμήριο αυτό καθ' αυτό και διατίθεται στη μορφή μιας ιστοσελίδας. Πρόκειται για ένα σύστημα διαχείρισης της πληροφορίας, με δυνατότητα προβολής και αναζήτησης του υλικού, από τον εκάστοτε χρήστη. Για κάθε τεύχος του περιοδικού, το υλικό το οποίο έχει ευρετηριαστεί χωρίζεται σε πέντε διαφορετικές θεματικές ενότητες: α) Πρόσωπα, β) φορείς, γ) μουσικά έργα, δ) εφημερίδες και ε) περιοδικά. Οι πληροφορίες καταχωρούνται σε ένα αρχείο Excel, όπου σε κάθε φύλλο εργασίας έχουν καταχωριστεί οι πληροφορίες που σχετίζονται με κάθε τεύχος, ενώ για κάθε θεματική ενότητα υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες που σχετίζονται με τη θεματική ενότητα η οποία ευρετηριάζεται. Μετά τη διαδικασία ευρετηρίασης ακολουθεί η εκτενής καταγραφή των χαρακτηριστικών του ψηφιακού ευρετηρίου. Αποσαφηνίζονται πλήρως η αρχιτεκτονική και το λογισμικό που συτνελούν στην κατασκευή και λειτουργία μιας ιστοσελίδας και ακολούθως αναλύεται η δομή και η υλοποίηση του ευρετηρίου, παρουσιάζοντας τις επιμέρους σελίδες που συνιστούν τη διαδικτυακή πλατφόρμα. Για τη δημιουργία του ψηφιακού ευρετηρίου έγινε χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Python και του πακέτου ταχείας ανάπτυξης Django.

The aim of this Diploma Thesis is to create and compile the electronic index of the musicological magazine Musikos Hellinomnemon (2008-2015) of the Greek Music Laboratory. This musicological edition has a total of 21-22 issues. The goal of creating this index is to provide information similar to a conventional journal index as it would be available in printed form. It is a guide to finding the information in the document itself and is available in the form of a web page. It is an information management system, with the ability to display and search for the material, by each user. For each issue of the magazine, the indexed material is divided into five different thematic sections: a) Persons, b) carriers, c) musical works, d) newspapers and e) magazines. The information is entered into an Excel file, where in each worksheet the information related to each issue has been entered, while for each topic there is some information related to the topic being indexed. After the indexing process follows the extensive recording of the characteristics of the digital index. The architecture and software involved in the construction and operation of a website are fully explained and then the structure and implementation of the index are analyzed, presenting the individual pages that make up the online platform. The Python programming language and the Django rapid development package were used to create the digital index.
Creation and compilation of an electronic index: Μουσικός Ελληνομνήμων, vol 1 to 21-22
Keywords: Ψηφιακό, Ευρετήριο, Περιοδικό, Ιστοσελίδα, Διεπαφή, Σχεδιασμός, Προγραμματισμός; Digital, Index, Magazine, Website, Interface, Design, Programming