Οι επιδιώξεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου στις Διεθνείς Σχέσεις. Η Στρατηγική Επικοινωνία, οι Στόχοι και το Όραμα - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Οι επιδιώξεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου στις Διεθνείς Σχέσεις. Η Στρατηγική Επικοινωνία, οι Στόχοι και το Όραμα», εκπονήθηκε από τον Χάρη Πολυμίλη, μεταπτυχιακό φοιτητή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γεωργίου Μιχαλακόπουλου και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2022. Η εργασία αυτή επιδιώκει να αναδείξει τους παράγοντες που επηρεάζουν / καθορίζουν την επικοινωνιακή στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, αλλά και τις υπάρχουσες προϋποθέσεις που ευνοούν συγκεκριμένες ενέργειες για την υλοποίηση της εν λόγω στρατηγικής. Εστιάζει στους άρρηκτους δεσμούς της χώρας με το υπόβαθρο που καθορίζει η μουσουλμανική προέλευση, και στις ενέργειες των τελευταίων δεκαετιών που ωθούν την ανάδειξή της ως περιφερειακής υπερδύναμης στην περιοχή. Επιχειρεί την τεκμηρίωση των επιλογών του Τούρκου Προέδρου στο τομέα της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα σύγχρονα μέσα άσκησης εξωτερικής πολιτικής (στρατηγική επικοινωνία, brand nation, social media κλπ). Η στρατηγική που επιλέχθηκε για την επίτευξη των στόχων της παρούσας έρευνας είναι η μεθοδολογία βιβλιογραφικής ανάλυσης. Συγκεκριμένα υιοθετήθηκε η τεκμηρίωση της σημερινής συμπεριφοράς της Τουρκίας μέσω της σύνδεσης της ιστορικής ανάλυσης των σχέσεων της με τις άλλες χώρες στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εστιάζοντας κυρίως στην περίοδο προεδρίας του Ταγίπ Ερντογάν. Καθώς τα αποτελέσματα της ανάλυσης κειμένου θεωρούνται αυστηρώς περιγραφικά, κρίθηκε αναγκαία η συσχέτιση της εφαρμοζόμενης εξωτερικής πολιτικής στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο για να επιτευχθεί η σύνθεση του πάζλ των επιδράσεων στις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές ώστε να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν τον τρόπο που ενερεγεί η Τουρκία στις Διεθνείς της Σχέσεις σε επίπεδο τακτικής. Η στρατηγική που επιλέγει να ακολουθεί δεν είναι ταυτισμένη με ενα αυστηρα καθορισμένο πλαίσιο. Καθορισμένες είναι οι επιδιώξεις της και από αυτές ως βάση, επιλέγει να ενεργεί ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες (conditions based approach). Σημαντικό εύρημα στη παρούσα μελέτη αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχει σχεδιασμός μέσω του οποίου, κατά μέσο όρο, ο απλός Τούρκος εργαζόμενος επιδιώκει να υλοποιήσει μέσω των καθηκόντων του ένα μικρό βήμα ενώ ακολουθεί την χαραχθείσα στρατηγική προς το όραμα. Διαφαίνεται πως τόσο η εθνικιστική όσο και η συναισθηματική δέσμευση των Τούρκων πολιτών, υποστηρίζουν σθεναρά την υλοποίηση του οράματος της περιφεριεακής υπερδύναμης στη περιοχή.
Keywords: Επικοινωνία, Διπλωματία, Εξωτερική Πολιτική της Τουρκίας, Αναθεωρητισμός, Ανατολική Μεσόγειος, Κύπρος, Ενέργεια, Στρατηγική και Εξωτερική Πολιτική, Μουσουλμανική Χώρα, Ισλάμ; Brand nation, Social Media,