Διερεύνηση της χρήσης πολυπολιτισμικών τραγουδιών στο νηπιαγωγείο - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα εργασία ερευνά τη συμβολή της διαπολιτισμικής μουσικής εκπαίδευσης, εστιάζοντας στη χρήση τραγουδιών από άλλους πολιτισμούς στο χώρο του νηπιαγωγείου. Στο πρώτο μέρος της εργασίας έχει επιλεχθεί εξειδικευμένη βιβλιογραφία, η οποία περιγράφει τη συμβολή της διαπολιτισμικής μουσικής εκπαίδευσης, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιείται, μέσω περιγραφών δημιουργικών και βιωματικών δραστηριοτήτων που εφαρμόζουν οι εκπαιδευτικοί. Στο δεύτερο μέρος, καταγράφεται και αναλύεται έρευνα που διεξήχθη με τη χρήση ερωτηματολογίου, που απευθυνόταν σε νηπιαγωγούς, εξετάζοντας τη διδασκαλία τραγουδιών άλλων πολιτισμών σε σχέση με τις δραστηριότητες που επιλέγουν, τις απόψεις τους για τη διαπολιτισμική μουσική εκπαίδευση, και τις δυσκολίες που ενδέχεται να έχουν συναντήσει. Επιβεβαιώνεται τόσο η αξία, όσο και η συμβολή της διαπολιτισμικής μουσικής εκπαίδευσης στη προσχολική ηλικία, η καλλιέργεια του σεβασμού για την αποδοχή του «άλλου» και του «διαφορετικού» και τονίζεται, μεταξύ άλλων, η χρήση αυτής της παιδαγωγικής προσέγγισης στη σημερινή εποχή.
Keywords: Διαπολιτισμικότητα, πολυπολιτισμικότητα, διαπολιτισμική μουσική εκπαίδευση, διαπολιτισμική εκπαίδευση - νηπιαγωγείο, δραστηριότητες νηπιαγωγείου, μουσική εκπαίδευση