Επιγραφές πολιτών και μεταλλείων: αποθήκευση και σημασιολογική απεικόνισή τους στο διαδίκτυο - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εστιάζει στην τάση της σύγχρονης κοινωνίας και των επιστημών να μεταλλάσσονται και να εκσυγχρονίζονται ραγδαία, μετατρέποντας όλη σχεδόν τη διαθέσιμη πληροφορία σε ηλεκτρονική μορφή. Οι άλλοτε ατελείωτοι κατάλογοι και συλλογές πληροφοριών σε έντυπη μορφή τείνουν να εξαφανιστούν, δίνοντας τη θέση τους σε ηλεκτρονικές συλλογές αρχείων και πληροφοριακά συστήματα διαφόρων δυνατοτήτων, ανάλογα το αντικείμενο που σχετίζονται. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός πληροφοριακού συστήματος που θα παρουσιάζει αρχαιολογικά δεδομένα συλλεγμένα μέσω πολυετούς έρευνας και ανασκαφών στη χερσόνησο που βρισκόταν το αρχαίο Λαύριο. Ο στόχος της συστήματος αυτού είναι διττός: πρώτον η καταγραφή και μαζική οργάνωση των αρχαιολογικών δεδομένων και παρουσίαση τους στον χρήστη και δεύτερον ένας πρόδρομος για την προσέγγιση της χερσονήσου του Αρχαίου Λαυρίου μέσω νοητικών χαρτών σύμφωνα με επιγραφές που χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ οι οποίες καταγράφουν τις μισθώσεις μεταλλείων από την Αθηναϊκή πολιτεία σε πολίτες της. Το σύστημα αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τους αρχαιολόγους και να βελτιώσει την ερευνητική διαδικασία στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξης ολόκληρου του κλάδου. Για την υλοποίηση της εργασίας δημιουργήθηκε μία βάση δεδομένων στην οποία έχουν αποθηκευτεί μεγάλου εύρους πληροφορίες σχετικές με το αρχαίο Λαύριο. Τέλος, μέσω της διεπαφής που αναπτύχθηκε, δίνεται στους αρχαιολόγους μία πληθώρα δυνατοτήτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών της αρχαιολογικής διαδικασίας.

The present thesis focuses on the tendency of modern society and the sciences to mutate and modernize rapidly, converting almost all available information into electronic form. The once endless catalogs and collections of information in printed form tend to disappear, giving way to electronic file collections and information systems of various capabilities, depending on the subject matter. The purpose of this work is to present the design and implementation of an information system which will present archaeological data collected through many years of research and excavations on the peninsula where the ancient Lavrion was located. The purpose of this system is twofold: firstly the recording and mass organization of archaeological data and their presentation to the user and secondly a precursor to the approach of the peninsula of Ancient Lavrion through mental maps according to inscriptions dating to the 4th century BC which record the leases of mines from the Athenian state to its citizens. This system can be an important tool for archaeologists and improve the research process in the context of the continuous development of the whole industry. For the implementation of the work, a database was created in which a wide range of information related to ancient Lavrion has been stored. Finally, through the interface that was developed, archaeologists are given a plethora of possibilities to serve the needs of the archaeological process.
Keywords: Αρχαιολογία, Ανασκαφή, Έρευνα, Διεπαφή Χρήστη, Βάσεις Δεδομένων, Επιγραφές, Νοητικοί Χάρτες; Archeology, Excavation, Research, User Interface, Databases, Inscriptions, Mental Maps