Η Ηθική Διαχείριση της Πληροφορίας σε Συνεργατικές και Εκπαιδευτικές Πλατφόρμες: Η περίπτωση της Wikipedia - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η εργασία «Η Ηθική Διαχείριση της Πληροφορίας σε Συνεργατικές και Εκπαιδευτικές Πλατφόρμες: Η περίπτωση της Wikipedia» διερευνά τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση της Wikipedia ως πηγή γνώσης και εργαλείο μάθησης. Η Wikipedia, ως η μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, επιτρέπει σε χρήστες παγκοσμίως να συνεισφέρουν στην παραγωγή και διαχείριση περιεχομένου, ωστόσο αυτή η ανοιχτή φύση δημιουργεί ζητήματα διαφάνειας, αξιοπιστίας και λογοδοσίας. Η εργασία εστιάζει στην ανωνυμία των συντακτών και στις προκλήσεις που αυτή επιφέρει, όπως η δυσκολία επαλήθευσης της πληροφορίας και η πιθανότητα παραπληροφόρησης. Επιπλέον, η εργασία εξετάζει την Wikipedia ως εκπαιδευτικό εργαλείο, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα της συνεργατικής μάθησης αλλά και τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη χρήση της σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, κυρίως λόγω της έλλειψης ελέγχου του περιεχομένου. Οι προτάσεις για βελτίωση περιλαμβάνουν την ενίσχυση της λογοδοσίας, τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων για παρακολούθηση της ποιότητας και την προώθηση της διαφάνειας.
Keywords: Ηθική διαχείριση, διαφάνεια, Wikipedia