Διερεύνηση της σχέσης των μαθητών με το χορωδιακό τραγούδι και ανάδειξη τρόπων ενίσχυσης των κινήτρων συμμετοχής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: μια ερμηνευτική μελέτη - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Πολυετείς παρατηρήσεις της ερευνήτριας, από τη θέση της εργασίας της, πάνω στη συμπεριφορά των εφήβων μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν κάνει φανερή την απροθυμία τους να συμμετέχουν στο χορωδιακό τραγούδι μέσα στην τάξη. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, πράγμα που γίνεται γνωστό από το πλήθος ερευνών πάνω σε αυτό το θέμα. Η παρούσα έρευνα αποτελεί μια προσπάθεια διερεύνησης των λόγων για τους οποίους οι μαθητές γυμνασίου στην Ελλάδα δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο ομαδικό τραγούδι και στη χορωδία στα πλαίσια του μαθήματος μουσικής, όπως αυτοί παρουσιάζονται μέσα από τα λόγια των ίδιων των μαθητών. Τα αποτελέσματα αυτών των δηλώσεων διασταυρώθηκαν με τις παρατηρήσεις άλλων καθηγητών μουσικής, καθώς και μιας μαέστρου παιδικής και νεανικής χορωδίας, με σκοπό να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της επιθυμίας των μαθητών για συμμετοχή στο ομαδικό τραγούδι στην τάξη. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η δημιουργία στρατηγικών διδασκαλίας, οι οποίες αποτελούν χρήσιμες προτάσεις για κάθε καθηγητή της μουσικής, που θέλει να προσφέρει στους μαθητές του την εμπειρία και τα πολλαπλά οφέλη του ομαδικού τραγουδιού.
Keywords: χορωδιακό τραγούδι, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συμμετοχή, στρατηγικές διδασκαλίας; choral singing, adolescents, participation, teaching tools