Καλές πρακτικές στη δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων στη Διδακτική της Πληροφορικής - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Η αξία της χρήσης Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη έχει πλέον εδραιωθεί στην επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα. Μεγάλο πλήθος και ποικιλία εργαλείων πληροφορικής βρίσκουν εφαρμογή στην ανάπτυξη διδακτικών σεναρίων με χρήση Τ.Π.Ε.. Στα πλαίσια της παρούσας πτυχιακής εργασίας γίνεται μια προσπάθεια να εξεταστεί η εξέλιξη της διδακτικής της πληροφορικής μέσα στα χρόνια και η χρήση των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση, τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει σαν εφόδιο για έναν εκπαιδευτικό και τα εργαλεία πληροφορικής που πλαισιώνουν τη μαθησιακή διαδικασία. Η έρευνα γίνεται υπό το πρίσμα συγκεκριμένων εργαλείων που επιλέχθηκαν μέσα από ένα μεγάλο σύνολο σχετικών εφαρμογών με κριτήριο τη δημοφιλία τους, τις διαφορετικές βασικές ανάγκες που έρχονται να καλύψουν καθώς και τον συγκεκριμένο ρόλο που παίζουν στην διαδικασία της μάθησης. Εξετάζεται το Scratch, το Cmap, το Moodle και το Udutu και πως αυτά τα εργαλεία μπορούν να αξιοποιηθούν στη διδακτική πράξη. Τέλος, αναπτύσσονται δύο εκπαιδευτικά σενάρια της διδακτικής της πληροφορικής που αξιοποιούν αυτά τα εργαλεία. Το πρώτο αφορά τη διδασκαλία της απλής και σύνθετης δομής προγραμματισμού με αξιοποίηση του Cmap και του Scratch και προαιρετικά του moodle. Το δεύτερο αφορά τη διδασκαλία της δομής επανάληψης με χρήση του Scratch και αξιοποίηση του Cmap και του Udutu.
Keywords: Διδακτική Πληροφορικής, Εργαλεία Πληροφορικής, Εκπαιδευτικά Σενάρια, Scratch, Cmap, Moodle, Udutu