Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε «Το τανγκό της παλαιάς φρουράς»:Μετάφραση τριών κειμένων. Στα δυο, δυο συγγραφείς σχολιάζουν το συγγραφικό ύφος του Πέρεθ-Ρεβέρτε στο μυθιστόρημα «Το τανγκό της παλαιάς φρουράς» και το τρίτο είναι κείμενο του Πέρεθ-Ρεβέρτε. - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Πρόκειται για τρία κείμενα που αντλήθηκαν από το επίσημο ιστολόγιο του συγγραφέα Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε στην κατηγορία Bar de Lola (http://www.perezreverte.com/prensa/el-bar-de-lola/). Τα πρώτα δυο κείμενα, το ένα του Τζαζ Μπέικερ και το δεύτερο της Βιρχίνια Μενδόθα, σχολιάζουν το συγγραφικό ύφος του Πέρεθ-Ρεβέρτε και παρουσιάζουν τα συναισθήματα που τους προκάλεσε η ανάγνωση του βιβλίου. Το «Τανγκό της παλαιάς φρουράς» είναι ένα από τα πιο διάσημα βιβλία του συγγραφέα που εκδόθηκε το 2013 από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Τιτίνας Σπερελάκη. Απέσπασε πολλές θετικές κριτικές και είναι μια ιστορία αγάπης δοσμένη με τρόπο «ωμό» αλλά ταυτόχρονα μελό (όσο χρειάζεται κατά την προσωπική μου άποψη). Οι συγγραφείς που το σχολίασαν με συμβολικό τρόπο κατορθώνουν να δείξουν πόσο τους επηρέασε το συγκεκριμένο ανάγνωσμα αναφέροντας ευγενικά και τις σκέψεις τους οι οποίες αποθεώνουν το βιβλίο και διώχνουν κάθε δισταγμό για την ανάγνωσή του. Το τρίτο κείμενο, είναι του ίδιου του συγγραφέα ο οποίος μας δείχνει την δική του οπτική γωνία σχετικά με τις τοποθεσίες που ταξιδεύει και μετέπειτα ενσωματώνει στα βιβλία του. Όντας ένας συγγραφέας που η γραφή του είναι αλληγορική και αινιγματική, ο Πέρεθ-Ρεβέρτε μας γεμίζει εικόνες, ταξιδεύοντας μας στα ίδια μέρη που είχε επισκεφτεί ο ίδιος και οι ήρωες του. Ακόμη, μας προ(σ)καλεί να συγκρίνουμε τα μέρη που «ταξιδέψαμε» μέσω του εκάστοτε αναγνώσματός μας, πριν και αφότου έχουμε διαβάσει το βιβλίο. Είναι μια ενδιαφέρουσα άποψη που μπορεί να αναπτύξει την παρατηρητικότητά μας και να εντείνει την απόλαυση της ανάγνωσης ενός αφηγηματικού αναγνώσματος.
Keywords: Πέρεθ-Ρεβέρτε, τανγκό, παλαιά φρουρά, ισπανική λογοτεχνία, σχολιασμένη μετάφραση