Ακούω το Σχήμα, Βλέπω τον Ήχο: Διεπιστημονική, Συμμετοχική Mάθηση και Δημιουργία: Εικαστικές τέχνες, Ήχος και Physical Computing σε ένα Εργαστήριο για Παιδιά και Εφήβους. - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Ένα πειραματικό εργαστήριο εικαστικών τεχνών, ήχου και τεχνολογίας, αποτέλεσε το ερευνητικό όχημα για την πτυχιακή εργασία που ακολουθεί. Ο σχεδιασμός του στόχευε στο συνδυασμό εικαστικών, ήχου και τεχνολογίας και στη διερεύνηση νέων τρόπων μάθησης και δημιουργίας. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας, το Μάιο του 2019. Η καταγραφή του εργαστηρίου σε φωτογραφίες και video και τα κείμενα των συμμετεχόντων παιδιών και εφήβων υποδεικνύουν την εμβύθιση τους στην εμπειρία, στοιχείο απαραίτητο για τη μάθηση. Στην εργασία παρουσιάζονται το σκεπτικό και οι στόχοι του εγχειρήματος, ο σχεδιασμός και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε συνομιλία με το ιστορικό πλαίσιο, τόσο της καλλιτεχνικής σφαίρας των εικαστικών και του ήχου, όσο και του χώρου της τεχνολογίας. Το εγχείρημα συνδιαλέγεται με τη θεωρία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας διαχρονικά σχετικά με τις μαθησιακές λειτουργίες και τις καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές. Μέσα στο θεωρητικό αυτό πλαίσιο, αφού αναλύεται η υλοποίηση του εργαστηρίου, συζητούνται αποτελέσματα και παρουσιάζονται συμπεράσματα και προεκτάσεις που πηγάζουν από την εφαρμογή του σχεδιασμού και την ανταπόκριση των συμμετεχόντων.

Οn May 2019, an experimental workshop for children and young adolescents was realized at the Corfu Archaeological Museum, Greece. The workshop was designed as part of the research for this master’s degree thesis on audiovisual arts. The workshop, designed within the frame of interdisciplinary learning and participatory art and based on the practices of Maker’s culture, intended to highlight the importance of the combination of arts and technology in learning. Main purposes were to investigate new ways of creative learning outside the classroom, of well-being during learning, as life-long important elements, and to integrate visual and sound art with humanities through a hands-on experience of creation. The procedure of designing and realization are presented here in detail, as an example following the extended research of the 20th & 21th centuries in science and art, the discussion among international practice and theory on the integration of art and technology, the idea of participation in creation and its importance for learning in contemporary communities and the opportunities these practices offer for the future.
Listen to the Form, See the Sound: Interdisciplinary, participatory learning and creation: Visual arts, Sound and Physical Computing in a workshop for children and adolescents
Keywords: Οπτικοακουστικές τέχνες, διαδραστικές εγκαταστάσεις, αγώγιμο σχέδιο, τέχνη και τεχνολογία, συμμετοχική τέχνη, αισθητήρες, καλλιτεχνική εκπαίδευση, διεπιστημονικότητα, μουσειοπαιδαγωγική, μάθηση εκτός τάξης, βιωματική μάθηση; audiovisual arts, Interactive installation, sound drawing, art education and technology, participatory art, physical computing, sensors, interdisciplinary education, museum education, learning-outside-the-classroom, learning-by-doing, DIY electronics, DIWO