Μουσειογραφική μελέτη έκθεσης στα πειθαρχικά κελιά των φυλακών Κέρκυρας - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο το μουσειογραφικό σχεδιασμό έκθεσης στα πειθαρχικά κελιά της ακτίνας Α’ του συγκροτήματος των φυλακών Κέρκυρας. Οι φυλακές Κέρκυρας κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο της Βρετανικής Προστασίας της Κέρκυρας και είναι γνωστές για τις δύσκολες και σκληρές συνθήκες κράτησης. Παρότι ο σχεδιασμός τους βασίστηκε σε προοδευτικές κοινωνικές θεωρίες της εποχής για το σωφρονισμό, η πρακτική που ακολουθήθηκε διαχρονικά και ιδίως κατά τις ταραγμένες εποχές της Ελλάδας στιγμάτισαν το χώρο στη συλλογική συνείδηση. Το συγκρότημα των φυλακών μελετάται σε σχέση με την εξέλιξη της πόλης της Κέρκυρας και τις πιέσεις που δημιουργεί, καθώς βρίσκεται σε λειτουργία. Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία του κτιρίου, αλλά εστιάζει κυρίως στους ανθρώπους και το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο που υπαγόρευε τη λειτουργία και το χαρακτήρα των φυλακών. Πρόκειται για ένα εγχείρημα επανάχρησης δύσκολης υλικής πολιτισμικής κληρονομιάς, που φιλοδοξεί να αποτελέσει προπομπό για τη μετατροπή ολόκληρου του συγκροτήματος σε χώρο μνήμης και πολιτισμού.

The subject of this paper is the museographic design of an exhibition in the disciplinary cells of radius A' of the Corfu prison complex. Corfu prison was built during the period of the British Protectorate of Corfu and is known for its harsh conditions. Although its design was based on progressive social theories of the time about imprisonment, the practice that was followed throughout time and especially during the politically turbulent periods of Greece’s history, stigmatized the site in the collective memory. The prison complex is studied in relation to the development of the city of Corfu and the pressures it creates, as it is in operation. The aim of the exhibition is to present the history of the building, people’s stories and the wider political context that dictated the operation and character of the prison. It is an undertaking of dealing with a difficult built heritage site, which aspires to be a forerunner for the reuse of the entire complex for the creation a place of memory and culture.
Keywords: Μουσειακή έκθεση,Μουσειογραφία,Φυλακές Κέρκυρας,Δύσκολη υλική πολιτισμική κληρονομιά; Exhibition,Museographic design,Corfu prison,Difficult built heritage site