Συνδεδεμένα Δεδομένα & Μουσικά Σχολεία: "Στη Διαπασών" - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Στις μέρες μας το Διαδίκτυο έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς χώρους για αναζήτηση και ανάκτηση πληροφοριών. Παρόλα αυτά οι κατηγορίες πληροφοριών που υπάρχουν στο Διαδίκτυο είναι τόσο διαφορετικές που ο χρήστης συχνά σπαταλά αρκετό χρόνο για να βρει τις πληροφορίες που θέλει. Μια σημαντική λύση στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει ο Σημασιολογικός Ιστός. Ο Σημασιολογικός Ιστός (Semantic Web) υπόσχεται έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης και πρόσβασης στις πληροφορίες του Διαδικτύου. Η κεντρική ιδέα στην οποία βασίζεται το όραμα του Σημασιολογικού Ιστού είναι η κατανόηση των πληροφοριών από τους ίδιους τους υπολογιστές μέσω της περιγραφής των ίδιων των δεδομένων και των σχέσεων μεταξύ τους. Η κατανόηση της σημασίας δεδομένων από τους ίδιους τους υπολογιστές μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτατες αναζητήσεις πληροφοριών με ακρίβεια που ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατή. Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρήσης των συνδεδεμένων δεδομένων στα Μουσικά Σχολεία. Ειδικότερα μας παρουσιάζει τι είναι αυτά τα συνδεδεμένα δεδομένα, πώς προέκυψαν και πώς χρησιμοποιούνται σήμερα. Αναλύει ορισμένα από τα διαθέσιμα εργαλεία για τη δημοσίευσή τους, για την προσπέλαση και την αξιοποίησή τους. Καταγράφει τα δεδομένα που αφορούν τα μουσικά όργανα που διαθέτει ένα μουσικό σχολείο στην αποθήκη του και υλοποιεί εφαρμογές με τις οποίες αντλούνται πληροφορίες από τα δεδομένα όπως διαθεσιμότητα μουσικών οργάνων, δυνατότητα χρέωσης από τους γονείς, μουσικά όργανα και μουσικά σύνολα.

Nowadays, Internet is the most popular way to search and to retrieve information. Nevertheless the majority and the diversity of these information is so complex that the users waste a lot of their precious time in order to find the right information they need. An important solution for this problem is the Semantic Web. Semantic Web is a promising way in management and information access. Semantic Web’s main idea is the understanding of the information by the computers themselves via data’s description and the relation among them. The understanding of the data’s meaning by the computers can lead to expendicious searching of information for the first time in such accurate way. This thesis focuses to the ability of the associated data upon the Musical Schools. In particularly it shows what exactly these associated data are, how they are arisen and how they are used nowadays. It analyses some of the available tools for their publication, for their access and their utilization. It records musical instruments’ data in a Musical School and implements applications which draw on information by the data like availability of instruments, capability of parental charge, musical instruments and musical ensembles.
Keywords: Σημασιολογικός Ιστός, Συνδεδεμένα Δεδομένα, Μουσικά Σχολεία, Οντολογία; Semantic Web, Ontology, RDF, RDF Schema, OWL, Protégé, Virtuoso Conductor, GraphDB, SPARQL