Υποτιτλισμός της ταινίας κινουμένων σχεδίων Frozen II για κ/Κωφούς και βαρήκοους - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Ο διαγλωσσικός υποτιτλισμός για κ/Κωφούς και βαρήκοους είναι ένα είδος οπτικοακουστικής μετάφρασης που δεν απαντάται συχνά, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Στην εργασία μας, κάνουμε μια επισκόπηση των χαρακτηριστικών και των ιδιαιτεροτήτων του είδους αυτού της οπτικοακουστικής μετάφρασης. Ακόμα, παραθέτουμε το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα όσον αφορά τον υποτιτλισμό για κ/Κωφούς και βαρήκοους, αλλά και την πραγματικότητα της υλοποίησης (ή μη) του νομικού αυτού πλαισίου. Τέλος, παραθέτουμε τη δική μας εμπειρία, όπως προέκυψε από τον υποτιτλισμό της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney, Frozen II, για κ/Κωφούς και βαρήκοους.

Interlingual subtitling for the d/Deaf and the hard-of-hearing, as a type of audiovisual translation, enables access to audiovisual content by people with hearing loss or hearing impairment. In our dissertation, we discuss the characteristics of this particular type of audiovisual translation, the legal framework in Greece concerning subtitling for the d/Deaf and the hard-of-hearing, as well as the reality of subtitling in the country, and whether or not the legislation is implemented in practice. Finally, we discuss our own experience on this matter, by explaining the methodology and the process employed for the subtitling of Disney’s animated film, Frozen II, for the d/Deaf and the hard-of-hearing.
Subtitling the animated film Frozen II for the d/Deaf and Hard of Hearing
Keywords: οπτικοακουστική μετάφραση, υποτιτλισμός για κ/Κωφούς και βαρήκοους, κλειστές λεζάντες, διαγλωσσικός υποτιτλισμός, προσβασιμότητα; audiovisual translation, subtitling for the d/Deaf and hard-of-hearing, closed captioning, interlingual subtitling, accessibility