Ηευεργετική αυνεισφορά του σκακιού σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Ο Blaise Pascal(1623-1662) εξέφρασε την άποψη πως το σκάκι είναι η γυμναστική του μυαλού . Στην έρευνα που θα ακολουθήσει θα τεκμηριωθεί με ιατρικές περιγραφές και στατιστικές μεθόδους πώς το σκάκι εξελίσσει τον ανθρώπινο νου. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ορισμένες εγκεφαλικές δυσλειτουργίες ή μη λειτουργίες των εγκεφαλικών κέντρων (δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσγραφία, αναγνωστική δυσκολία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες) το σκάκι είναι δυνατόν να λειτουργήσει θεραπευτικά και πρακτικά για την άμβλυνση του προβλήματος αλλά κυρίως ψυχολογικά από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε παιδικές ψυχές, που τείνουν να είναι περισσότερο εύθραυστες και ευαίσθητες. Η πτυχιακή μου εργασία χωρίζεται σε τέσσερα κύρια κεφάλαια με πρώτη θεματική το σκάκι, δεύτερη τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες , τρίτη μνήμη-μάθηση και σκάκι και την τέταρτη, στην οποία παραθέτω τρεις συνεντεύξεις: 1. Άννα-Μαρία Μπότσαρη, διεθνής πρωταθλήτρια σκακιού και προπονήτρια, 2. Βασίλης Κυριακάκης, νευρολόγος και σκακιστής και 3. Β.Μ, εκπαιδευτικός που εφήρμοσε τη διδακτική του σκακιού στο σχολείο. Οι θεματικές ενότητες θα συναντηθούν στα συμπεράσματα και θα δοθούν απαντήσεις και λύσεις στα ερωτήματα που θα έχουν τεθεί.

Blaise Pascal (1623-1662) expressed the view that chess is the exercise of the mind.In the research that will follow, it will be documented with medical descriptions and statistical methods how chess evolves the human mind. Especially when it comes to certain brain dysfunctions or non-functions of brain centers (dyslexia, numeracy, dysgraphia, reading difficulties and other learning difficulties) chess can work therapeutically and practically to alleviate the problem but mainly psychologically from the moment we are talking about children's souls, who tend to be more fragile and sensitive. My bachelor thesis is divided into four main chapters with the first topic being chess, the second children with learning difficulties, the third memory-learning and chess and the fourth, in which I quote three interviews: 1. Anna-Maria Botsari, international chess champion and coach, 2 Vassilis Kyriakakis, neurologist and chess player and 3. B.M., a teacher who applied the teaching of chess at school. The thematic units will meet in the conclusions and will give answers and solutions to the questions that will have been asked.
Keywords: σκάκι, παιδί, μαθησιακές δυσκολίες, παιχνίδι στρατηγικής, νους, εγκέφαλος, ψυχολογία, θεραπεία.; chess, child, learning disabilities, strategic game, mind, brain, psycology, treatment.