«Μελέτη τεχνικών, όρων και λεξιλογίου ειδών συμπεριληπτικής γλώσσας μέσω τρίγλωσσων παράλληλων σωμάτων κειμένων (el-en-fr) πέντε διαφορετικών κειμενικών ειδών» - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Το παρόν πόνημα παρουσιάζει την υιοθέτηση, από τα μέλη της μεταφραστικής κοινότητας, των τεχνικών, των όρων και του λεξιλογίου που εξυπηρετούν την ύπαρξη των ειδών συμπεριληπτικής γλώσσας στα παραγόμενα μεταφράσματα. Εν ολίγοις, προβάλλονται οι τεχνικές και οι όροι δυαδικής αναφοράς, οι όροι ουδέτερης αναφοράς και το λεξιλόγιο αναφοράς στην αναπηρία, ώστε να αναδειχθεί η χρήση μη-σεξιστικής δυαδικής γλώσσας, ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας και γλώσσας συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία. Μάλιστα, ο εντοπισμός της ενσωμάτωσης ή μη των ειδών συμπεριληπτικής γλώσσας στα μεταφραστικά προϊόντα πραγματοποιείται με την αξιοποίηση παράλληλων σωμάτων κειμένων, τα οποία περιλαμβάνουν κείμενα διαφορετικών κειμενικών ειδών, προκειμένου να παρατηρηθεί η διαχείριση της συμπεριληπτικής γλώσσας στα διάφορα κειμενικά είδη [κυμαινόμενα από το πιο τυποποιημένο (προκηρύξεις, κανονιστικά κείμενα) στο πιο δημιουργικό (κείμενα WEB, οπτικοακουστικά κείμενα, λογοτεχνικά κείμενα)]. Ειδικότερα, η διαδικασία εξαγωγής συμπερασμάτων ανά κειμενικό είδος υλοποιείται ταυτόχρονα και για τις τρεις γλώσσες εργασίας (el-en-fr), δεδομένου του τρίγλωσσου χαρακτήρα των δημιουργημένων παράλληλων σωμάτων κειμένων. Τέλος, τα, προκύπτοντα από το λογισμικό διαχείρισης σωμάτων κειμένων και ανάλυσης κειμένου Sketch Engine, αποτελέσματα μελετώνται διακρινόμενα σε τρεις άξονες, οι οποίοι αφορούν τη συχνότητα χρήσης, τα μοτίβα των λέξεων και τις παγιωμένες εκφράσεις, καθώς και τις επικοινωνιακές περιστάσεις και τα εννοιολογικά δίκτυα, των ειδών συμπεριληπτικής γλώσσας.

This study presents the adoption, from the members of the translation community, of the techniques, terms, and vocabulary that serve the existence of inclusive language kinds in the translations produced. In brief, binary reference techniques and terms, neutral reference terms, and disability reference vocabulary are presented to highlight the use of non-sexist binary, gender-neutral and disability-inclusive language. In fact, the identification of the integration or not of the inclusive language kinds in the translation products is carried out by exploiting parallel corpora, which include texts of different text genres, in order to observe the management of inclusive language in the various text genres [ranging from the most standardized (notices of vacancy, regulatory texts) to the most creative (WEB texts, audiovisual texts, literary texts)]. In particular, the process of deriving conclusions per text genre is implemented simultaneously for all three working languages (el-en-fr), given the trilingual nature of the created parallel corpora. Finally, the results coming from the corpus management and text analysis software Sketch Engine are studied separately in three axes, which concern the frequency of use, word patterns, and fixed expressions, as well as communicative circumstances and conceptual networks, of inclusive language kinds.
"Study of techniques, terms, and vocabulary of inclusive language kinds through trilingual parallel corpora (el-en-fr) of five different text genres"
Keywords: είδη συμπεριληπτικής γλώσσας, διαφορετικά κειμενικά είδη, τρίγλωσσα παράλληλα σώματα κειμένων, συχνότητα χρήσης, μοτίβα των λέξεων, παγιωμένες εκφράσεις, επικοινωνιακές περιστάσεις, εννοιολογικά δίκτυα; inclusive language kinds, different text genres, trilingual parallel corpora, frequency of use, word patterns, fixed expressions, communicative circumstances, conceptual networks