Οι απόψεις των θεωρητικών για τον Β΄ ήχο από την μεταρρύθμιση του 1814 ως την Επιτροπή του 1881 - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα εργασία, καλύπτει το ζήτημα του Β΄ ήχου όπως αυτό αποτυπώνεται στα θεωρητικά της εποχής από το 1814 έως το 1881. Το χρονικό αυτό περιθώριο, ταυτίζεται με δύο σημαντικές περιόδους της Ελληνικής εκκλησιαστικής μουσικής οι οποίες είναι η μεταρρύθμιση του 1814 και η σύσταση της Μουσικής Επιτροπής του 1881. Το ερευνητικό ζητούμενο του πονήματος, παρουσιάζεται με βάση τρεις βασικούς άξονες της μουσικολογικής έρευνας: α) με τον θεωρητικό προβληματισμό και κατ΄επέκταση την τεκμηριωμένη άποψη, β) με την συγκριτική μέθοδο παράθεσης των κλιμάκων του Β΄ ήχου στο σύστημα των cents, γ) με την ανάλυση μελών μέσα από το λειτουργικό ρεπερτόριο της βυζαντινής μουσικής. Απώτερος στόχος με βάση αυτά, είναι να δοθεί μια εμπεριστατωμένη άποψη γύρω από τον Β΄ ήχο, δείχνοντας παράλληλα τον τρόπο και την μεθοδολογία για περαιτέρω ανάπτυξη και έρευνα του ζητήματος.

The present work covers the issue of the deuteros echos as it is reflected in the theories of the time from 1814 to 1881. This time frame is identified with two important periods of Greek church music which are the reform of 1814 and its establishment Music Committee of 1881. The research question of the work is presented on the basis of three main axes of musicological research: a) with the theoretical reflection and consequently the substantiated point of view, b) with the comparative method of assigning the scales of the B sound in the cents system, c) with the analysis of byzantine chants through the liturgical repertoire of Byzantine music. The ultimate goal based on these, is to give a detailed view around the deuteros echos, while showing the way and methodology for further development and research of the issue.
Keywords: Βυζαντινή μουσική, Β΄ ήχος, θεωρητικά, δεύτερος ήχος; Byzantine music, B΄ echos, musical theory, deuteros echos