Αποτύπωση της εμπειρίας μιας εξάμηνης πρακτικής άσκησης σε δημοτικό σχολείο της Κρήτης: περιγραφές και αναστοχασμοί - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Σκοπός της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι να αποτυπώσει τη συνολική εμπειρία, την πορεία εξέλιξης, τους αναστοχασμούς, καθώς και τα συμπεράσματα που προέκυψαν μέσω μιας εξάμηνης πρακτικής άσκησης σε δημοτικό σχολείο της Κρήτης στο μάθημα της μουσικής. Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στις τάξεις Α’ και ΣΤ’ Δημοτικού από τις αρχές του Νοέμβρη μέχρι και τα τέλη του Απρίλη, μια φορά την εβδομάδα. Τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες παρακολουθήθηκαν τα μαθήματα χωρίς την ενεργό συμμετοχή μου, στα οποία μεθοδικά καταγράφησαν ημερολόγια. Συγκεκριμένα, αποτυπώθηκαν πληροφορίες σχετικά με το προφιλ των τάξεων, του τρόπου διεξαγωγής μαθήματος, την προσέγγιση του εκπαιδευτικού μουσικής, καθώς και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θεωρήθηκε χρήσιμη για την πραγματοποίηση της παρούσας μελέτης και τη μετέπειτα διεξαγωγή διδασκαλιών. Μετά το πέρας των τεσσάρων εβδομάδων ξεκίνησε η εβδομαδιαία σχεδίαση ολοκληρωμένων πλάνων διδασκαλίας με σκοπό να διεξαχθούν εξ ολοκλήρου διδασκαλίες στις εκάστοτε τάξεις, με την παρουσία, την επίβλεψη και την κατά ανάγκη ενεργό συμμετοχή του εκπαιδευτικού μουσικής. Για τη δημιουργία των πλάνων, δόθηκε βάση στο πρόγραμμα σπουδών, καθώς και στον οδηγό εκπαιδευτικού για το μάθημα της μουσικής στο δημοτικό. Έπειτα από κάθε διδασκαλία καταγράφησαν επίσης ημερολόγια με βασικές πληροφορίες για τον σχεδιασμό, τη διεξαγωγή και την αυτοαξιολόγηση της διδακτικής διαδικασίας. Μετά την ολοκλήρωση των διδασκαλιών και με βάση τη συνολική εμπειρία που αποκομίστηκε, διεξήχθησαν συμπεράσματα και εκφράστηκαν αναστοχασμοί.

The purpose of this thesis is to discuss the overall experience, development, reflections, as well as conclusions that emerged after a six-month practical training in a primary school in Crete in music class. The lessons took place in the 1st and 6th grades from the beginning of November until the end of April, once a week. During the first four weeks the lessons were attended without my active participation, in which diaries were methodically recorded. Specifically, information about the class profile, lesson delivery, the music teacher's approach, and any other information deemed useful for the conduct of this study and subsequent lessons were recorded. At the end of the four weeks, weekly lesson plans were designed and implemented in both classes, with the presence, supervision and, whenever needed, the active participation of the music teacher. In creating the plans, the curriculum and the teacher's guide to music lessons in primary school were used as a basis for the designs. After each teaching session, journals were recorded with key information on the planning, delivery and self-evaluation of the teaching process. After the completion of the teachings and based on the overall experience, conclusions were drawn and reflections expressed.
Investigating the experience of a six-month internship at a primary school of Crete: descriptions and reflections
Keywords: εκπαιδευτικός μουσικής, δημοτικό σχολείο, μάθημα μουσικής, μέθοδοι διδασκαλίας; music teacher, elementary school, music lesson, teaching methods