Εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας σε περιβάλλοντα πολιτιστικής κληρονομιάς - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με τη χρήση της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας σε πολιτιστικά περιβάλλοντα, όπως είναι μουσεία, μνημεία και ναοί. Η εικονική πραγματικότητα είναι ένα νέο σχετικά μέσο αξιοποίησης και προβολής πληροφορίας για το χώρο των μουσείων, που δυσκολεύει πολλούς επισκέπτες ακόμη και σήμερα. Με τις συνεχείς μελέτες γίνεται αντιληπτό ότι μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας αποτελεί μέσο εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για τους επισκέπτες. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιεί εφαρμογές που είναι πιο προσιτές και εύκολες στη χρήση για τον άνθρωπο, καθιστώντας μια εμπειρία μαζί τους συναρπαστική. Τέτοιες εφαρμογές παρουσιάζονται στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια να γίνει γνωστό το σημείο που βρίσκονται οι μελέτες σήμερα. Επίσης, παρουσιάζεται μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της εργασίας. Η εφαρμογή είναι μια εικονική περιήγηση στο ναό της Αγίας Θεοδώρας στην Άρτα, η οποία είναι η πολιούχος της περιοχής. Για την εικονική απεικόνιση του ναού επιλέχθηκε η δημιουργία πανοραμικών φωτογραφιών 360ο, που απαιτεί τη λήψη των φωτογραφιών και τη συρραφή μεταξύ τους. Για την κάλυψη του ναού επιλέχθηκαν τέσσερις χώροι για να απεικονιστούν, ο χώρος του κυρίως ναού, του ιερού βήματος, του διακονικού και του νάρθηκα. Στη συνέχεια, για την εικονική περιήγηση επιλέχθηκε μια μηχανή παιχνιδιών σε 3D περιβάλλον, που παρέχει τη δυνατότητα εικονικής μεταφοράς του χρήστη στους τέσσερις προαναφερθέντες χώρους του ναού. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα στο χρήστη να πληροφορείται για διάφορα σημαντικά αντικείμενα του ναού μέσα από την εμφάνιση ενός πλαισίου κειμένου κατά την επιλογή του. Για τη χρήση της εφαρμογής χρειάζεται μια συσκευή VR HMD και ένα smartphone.
Keywords: εικονική πραγματικότητα, αλληλεπίδραση, εικονικά μουσεία, VR headsets, 3D περιβάλλοντα, φωτογραφία 360o, ναός Αγίας Θεοδώρας