Δίκτυα Μουσείων: Μελέτη Περίπτωσης Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία σχετίζεται με τις απόπειρες που κάνουν οι μουσειακοί και άλλοι πολιτιστικοί φορείς ώστε να ενισχύσουν την θέση τους στην κοινωνία και να βελτιώσουν την εσωτερική τους κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στην τάση των φορέων να οργανώνονται σε δίκτυα, δηλαδή συλλογικές προσπάθειες εθελοντικού χαρακτήρα. Η εξέταση του θέματος γίνεται μέσα από τρεις διαφορετικές ενότητες: α) μελέτη της βιβλιογραφίας, β) παράθεση παραδειγμάτων δικτύων πολιτιστικών φορέων και γ) μελέτη της περίπτωσης του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων (case study). Σκοπός είναι να εξεταστεί μέσα από παραδείγματα και θεωρίες σχετικές με την δικτύωση εάν η δημιουργία δικτύων αποφέρει αποτελέσματα και εάν τα αποτελέσματα αυτά είναι επιθυμητά ή επιζήμια προς τους φορείς. Παράλληλα, συγκρίνεται η κατάσταση που παρουσιάζεται μέσα από την βιβλιογραφία με την δράση άλλων δικτύων, διεθνών αλλά και εγχώριων και με αυτή του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων. Να αναφερθεί τέλος πως η δημιουργία δικτύων αποτελεί νέο εγχείρημα και για τον λόγο αυτό η σχετική βιβλιογραφία είναι λιγοστή. Παρόλα αυτά έχουν παρατεθεί εξαιρετικές απόψεις από τους Lanz, Innocenti, Macdonald, Arquez-Roth, Scrofani και Luca.
Keywords: Δίκτυα μουσείων, Δίκτυα πολιτιστικών οργανισμών, Δικτύωση, Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων