Διαχείρηση κινδύνων και κρίσεων σε επιχειρήσεις Περιπτωσιολογική Μελέτη Thoma Cook Corporation - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζει βάσει βιβλιογραφικών αναφορών, άρθρων και διαδικτυακών πηγών μια πολύ σημαντική πρακτική πρόβλεψης, αξιολόγησης και αντιμετώπισης κινδύνων, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, όσο και συγκεκριμένα στα οικονομικά και λειτουργικά τους δεδομένα. Η πρακτική αυτή ονομάζεται διαχείριση των κινδύνων και στην παρούσα εργασία γίνεται αναφορά στον ορισμό, την έννοια, τα είδη αλλά και τις λειτουργίες τόσο αυτής όσο και γενικότερα του όρου κίνδυνος συμπεριλαμβανομένου και της σημασίας των δύο αυτών όρων σε μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό. Ο κίνδυνος ως έννοια επιφέρει δύο σημασίες, μία αρνητική και μία θετική. Βάσει αυτού του δεδομένου, γίνεται κατανοητό πως με τον όρο κίνδυνος υπάρχει η αβεβαιότητα του αποτελέσματος τόσο παροντικά όσο και μελλοντικά. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται ένας εκτενής και ασταμάτητος έλεγχος ως προς τον εντοπισμό του κινδύνου, έτσι ώστε να γίνει είτε η άμεση πρόληψη είτε η άμεση αντιμετώπιση, εφόσον αυτοί οι κίνδυνοι δεν μπορούν να προληφθούν, λόγω της ασυνέπειας και της αδυναμίας του οργανισμού να δημιουργήσει ένα τμήμα αντιμετώπισης κινδύνων. Τα κύρια είδη κινδύνου είναι ο κίνδυνος αγοράς, ο πιστωτικός κίνδυνος, ο κίνδυνος ρευστότητας, οι λειτουργικοί κίνδυνοι και ο νομικός κίνδυνος. Στο δεύτερο μέρος γίνεται αναφορά στην μελέτη περίπτωσης της εταιρείας Thomas Cook με την ανάλυση και την αναφορά στην ιστορική αναδρομή της εταιρείας, η οποία γράφει μια ιστορική πορεία περίπου 180 ετών στην προσφορά υπηρεσιών τουρισμού. Ακολουθεί η παρουσίαση της περίπτωσης της εταιρίας, πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις και στην συνέχεια η διατύπωση και μελέτη των κινδύνων που αντιμετωπίστηκαν στα πλαίσια της διαχείρισης κινδύνου. Τέλος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα, τα συμπεράσματα της μελέτης και η νέα στρατηγική πορεία της επιχείρησης.

The present thesis, based on bibliographic references, articles and online sources, introduce a very important practice of predicting, assessing and dealing with risks, which plays an important role both in the viability of a business or an organization, and specifically in their financial and operational data. This practice is called risk management and in this paper reference analyze the definition, concept, types and functions of both risk management and the term itself of risk in general, including the meaning of these two terms in a business or an organization. Risk as a concept carries two meanings, one negative and one positive. Based on this fact, it is understood that with the term risk there is the uncertainty of the result both in the present and in the future. It is very important to carry out an extensive and continuous control in order to identify the risk, so that either immediate prevention or immediate treatment is done, since these risks cannot be prevented, due to the inconsistency and the inability of the organization to create a risk management department. The main types of risk are market risk, credit risk, liquidity risk, operational risks and legal risk. In the second part, this reference attaches the case study of Thomas Cook Corporation including the analysis and reference to the historical review of the company, which serve for about 180 years in the tourism industry. This is followed by the presentation of the company's case, persons, events, situations and then the formulation and study of the risks that were dealt with in the context of risk management. Finally, are reported the results, conclusions of the study and the new strategic development of the company.
Keywords: Διαχείριση, Κίνδυνος, Κρίση, Επιχείρηση, Μελέτη Περίπτωσης; Management, Risk, Crisis, Enterprise, Case Study