Ανάπτυξη μιας Augmented Reality εφαρμογής για κινητές συσκευές - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σκοπό να αναδείξει την εξέλιξη της επαυξημένης πραγματικότητας στον τομέα της πληροφορικής. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της είναι να εξετάσει τη διαθεσιμότητα εργαλείων και την ευκολία χρήσης τους για τη δημιουργία μιας εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας προσιτής στο μέσο χρήστη, καθώς και να διερευνήσει τις δυνατότητες και τους περιορισμούς των εργαλείων αυτών. Βασικό μέρος της εργασίας αποτελεί μια ιστορική ανασκόπηση εφαρμογών της τεχνολογίας αυτής, τόσο ως μελέτες περιπτώσεων όσο και προς απόδειξη της μεγάλης ιστορίας και ανάπτυξης της επαυξημένης πραγματικότητας. Έπειτα παρατίθενται διάφορα διαθέσιμα εργαλεία για την ανάπτυξη μιας τέτοιας εφαρμογής κατά την περίοδο της συγγραφής (2024), ενώ πραγματοποιείται σύγκρισή τους με σκοπό την ανάδειξη των εργαλείων που πραγματικά αποτελούν επιλογές στα πλαίσια μιας πτυχιακής εργασίας. Αφού βρέθηκαν τα εν λόγω εργαλεία, χρησιμοποιήθηκαν σε παραλληλία εντός μίας μόνο εφαρμογής, με σκοπό τη σύγκριση μεταξύ τους όσον αφορά την ευκολία χρήσης και την απόδοσή τους. Για την αξιοπιστία της σύγκρισης, οι δύο μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν, ονομαστικά «Image Tracking» και «Plane Tracking», αποτελούν βασικές λύσεις που διατίθενται σε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα εργαλεία. Για την κοινή υλοποίηση κρίθηκε ωφέλιμη επιλογή η χρήση της διαδεδομένης πλατφόρμας «Unity», στην οποία προστέθηκαν τα εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας «Vuforia Engine» και «AR Foundation» ως πακέτα επέκτασης της. Σε αυτή την αναμέτρηση λοιπόν πήραν μέρος (κατά σειρά αναφοράς) μια παλαιότερη και αναγνωρισμένη επιλογή στο χώρο για ανάπτυξη AR εμπειριών, και μια νέα αλλά πολλά υποσχόμενη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προδιαγραφή και ανάλυση μιας θεματικής εφαρμογής σε μορφή παιχνιδιού για κινητές συσκευές (Android), η οποία καλύπτει τις ανάγκες για την επίδειξη των δυνατοτήτων και των αδυναμιών κάθε εργαλείου. Κατά την ανάπτυξη της εφαρμογής και στα δύο εργαλεία δεν παρατηρήθηκαν εμπόδια άξια αναφοράς καθώς υπάρχει και για τα δύο τους αρκετό υλικό που καλύπτει τον τρόπο δομής και λειτουργίας των μεθόδων του καθενός. Επίσης, η εμπειρία σε κάθε ένα τους ήταν επαρκώς παραμετροποιήσιμη για να ταιριάξει στις ανάγκες του έργου, έχοντας φυσικά υπόψη τους περιορισμούς των ίδιων των μεθόδων. Τέλος στην πραγματική σύγκριση των υλοποιήσεων, το AR Core του AR Foundation αποδείχτηκε πιο αδύναμο στη μέθοδο ανίχνευσης και συγκεκριμένα της παρακολούθησης εικόνας, ενώ και τα δύο εργαλεία κρίθηκαν ισοδύναμα στη μέθοδο ανίχνευσης επιφάνειας.

The present thesis aims to highlight the evolution of augmented reality in the field of computer science. Specifically, its objective is to examine the availability of tools and their ease of use for creating an augmented reality application accessible to the average user, as well as to explore the capabilities and limitations of these tools. A significant part of the paper comprises a historical review of applications of this technology, both as case studies and as evidence of the extensive history and development of augmented reality. Various available tools for the development of such an application at the time of writing (2024) are presented, with a comparison aimed at identifying tools that truly represent viable options within the scope of a thesis. Once these tools were identified, they were concurrently utilized within a single application to compare their ease of use and performance. For the reliability of the comparison, the two methods used, namely "Image Tracking" and "Plane Tracking", are fundamental solutions available in almost all available tools. For the joint implementation, it was considered a beneficial choice to use the popular platform "Unity", to which the augmented reality application development tools "Vuforia Engine" and "AR Foundation" were added as its extension packages. In this comparison, therefore, the participants were (in order of reference) an older and recognized choice in the field for developing AR experiences, and a newer but promising one. Following this, a specification and analysis of a thematic application in the form of a mobile game (for Android devices) were carried out, covering the needs for demonstrating the capabilities and weaknesses of each tool. During the development of the application using both tools, no notable obstacles were encountered, as there is sufficient material available for both covering the structure and operation of their methods. Additionally, the experience with each was sufficiently customizable to meet the project's needs, while keeping in mind the limitations of the methods themselves. Finally, in the actual comparison of the implementations, AR Core of AR Foundation proved weaker in the image tracking method, while both tools were judged equivalent in the plane tracking method.
Development of an Augmented Reality application for mobile devices
Keywords: Επαυξημένη Πραγματικότητα, Ανάπτυξη λογισμικού, Εφαρμογές κινητών, Ανίχνευση εικόνας, Ανίχνευση επιφάνειας; Augmented Reality, Software development, Mobile applications, Image tracking, Plane tracking