Οι εσωτερικές ρυθμίσεις για τη συνδικαλιστική ελευθερία των ναυτικών και η προσαρμογή τους στους κανόνες των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η εκπόνηση της παρούσας πτυχιακής εργασίας πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη μετάφραση ενός κειμένου, νομικού περιεχομένου. Το προς μετάφραση απόσπασμα δεν έχει μεταφραστεί επίσημα και πρόκειται για αντίστροφη μετάφραση, δηλαδή από την ελληνική στην αγγλική γλώσσα, σε συνδυασμό με τον απαραίτητο σχολιασμό για τη μεταφραστική διαδικασία και τους μεταφραστικούς προβληματισμούς. Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από την μεταπτυχιακή εργασία του δικηγόρου Πέτρου Τσαντίνη με τίτλο «Οι εσωτερικές ρυθμίσεις για τη συνδικαλιστική ελευθερία των ναυτικών και η προσαρμογή τους στους κανόνες των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας» και πραγματεύεται το Ναυτικό Δίκαιο και την εφαρμογή Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας περί αυτού. Η νομική μετάφραση είναι ένα απαιτητικό και δύσκολό είδος μετάφρασης. Πρόκειται για μια ειδική μετάφραση, η οποία απαιτεί ακρίβεια, σαφήνεια και μια προσέγγιση συγκριτικού δικαίου, ιδίως όταν εμπλέκονται διαφορετικά νομικά συστήματα. Στόχος είναι να μεταφέρει το νόημα και τις πληροφορίες του αρχικού κειμένου με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και σαφήνεια, ενώ παράλληλα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ορολογικά και φρασεολογικά προβλήματα.

This dissertation consists of the translation from Greek into English of a legal text and a commentary bearing on the translation process, the main translation difficulties faced and the translation strategies used to address them. The text is an excerpt from the Master’s dissertation written by the lawyer Petros Tsantinis, entitled ‘’The International regulations concerning the freedom of association of seafarers and their adaptation to the rules of International labour conventions’’ and deals with maritime law and the application of International Labour Convention. Legal translation is a demanding and difficult type of translation. It is a specialized translation that requires precision, accuracy and to some extent a comparative law approach especially when different legal systems are involved. The aim of the target text is to convey the meaning and the information of the original text with as much precision and clarity as possible while effectively addressing terminological and phraseological problems.
The Internal regulations concerning the freedom of association of seafarers and their adaptation to the rules of International labour conventions
Keywords: νομική μετάφραση, Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (Δ.Ο.Ε.), Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, Συστάσεις , ναυτική εργασία; legal translation, international Labour Organization (ILO), International Labour Conventions, Recommendations, maritime labour