Σχεδιασμός εφαρμογής σε ‘έξυπνα’ κινητά στον τομέα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Λόγω του φαινομένου της εξάρτησης από τα ‘έξυπνα’ κινητά, που βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση στους νέους, αλλά και της εκτεταμένης χρήσης τους από τους μεγαλύτερους, γεννήθηκε η αναγκαιότητα για τη δημιουργία εφαρμογών που έχουν ως στόχο να κάνουν πιο εύκολη και συναρπαστική τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Έτσι και στον τομέα του πολιτισμού πολλές είναι οι εφαρμογές για φορητές συσκευές που αναπτύσσονται, για να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Κάποιες από αυτές βοηθούν τους επισκέπτες του μουσείου να περιηγηθούν στους χώρους του, ενώ άλλες καταφέρνουν επικοινωνία με το μουσείο, χωρίς να χρειάζεται φυσική παρουσία στο χώρο του. Σκοπός του Capstone Project, που παρουσιάζεται στη συνέχεια είναι ο σχεδιασμός και η περιγραφή μιας νέας εφαρμογής για smartphone, η οποία αναδεικνύει τον αρχαιολογικό πλούτο μιας πόλης σε σχέση με το μουσείο της. Δημιουργεί πολιτιστικές διαδρομές και εμφανίζει τα εκθέματα του μουσείου της πόλης στους χώρους, όπου πρωτοεμφανίστηκαν. Γίνεται δηλαδή προσπάθεια διασύνδεσης του ιστορικού κέντρου της πόλης και των αρχαιολογικών της ευρημάτων, τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό της μουσείο. Αρχικά γίνεται σύντομη αναφορά σε εφαρμογές παρόμοιου περιεχομένου καθώς και σε εργασίες που έχουν ασχοληθεί με εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα. Στη συνέχεια περιγράφεται λεπτομερώς η εφαρμογή και οι λόγοι που προέτρεψαν στη δημιουργία της. Η εφαρμογή περιλαμβάνει δύο βασικές επιλογές. Η πρώτη δημιουργεί πολιτιστικές διαδρομές μεταξύ δύο κεντρικών σημείων της πόλης, ενώ η δεύτερη ενημερώνει το χρήστη για το τί υπάρχει γύρω του. Οι δύο αυτές λειτουργίες αναφέρονται σε ευρήματα που έχουν προκύψει από ανασκαφές στους χώρους αυτούς, τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Τέλος η εφαρμογή αξιολογείται με τη χρήση ερωτηματολογίου από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ανεξαρτήτου ηλικίας και ενδιαφερόντων. Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου έδειξαν αποδοχή της εφαρμογής από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων, αφού έλαβε θετικά κυρίως σχόλια για τη χρησιμότητα και τη χρηστικότητά της. Ως πολύ θετικό, κρίνεται το γεγονός, ότι οι περισσότεροι θα πρότειναν την εφαρμογή και σε άλλους χρήστες.

Due to the phenomenon of the smartphones dependence, which is not only spreading among the young people, but also, it is extensively used by the older people, the need to create applications was born. As a result of this, our lives became easier and more exciting at all levels. Thus, in the field of culture heritage there are many applications for mobile devices, which are being developed to highlight the cultural heritage of our country. In addition, some of them guide the visitors inside the museum through its facilities and venues during a tour, while others facilitate communication with the museum without being necessary the physical presence of the visitor at the actual venue. However, the main purpose of the Capstone Project, which is presented below, is to develop and describe a new smartphone application that highlights the archaeological wealth of a city in relation to its museum. It creates cultural routes and displays the exhibits of the city museum at the exact original location which first appeared. In other words, an attempt is made to interconnect the historical center of the city with its archaeological findings, which are now exhibited in its archaeological museum. Concluding, there is a brief reference of applications of similar content as well as tasks that have dealt with mobile applications. Subsequently, a detailed description follows regarding the application and the reasons of its development. At the end, the application is evaluated by survey participants using a questionnaire, followed by the results, which show the acceptance of the application by the majority of the survey participants. Initially, there is a brief reference of applications of similar content as well as tasks that have dealt with mobile applications. Subsequently, a detailed description follows regarding the application and the reasons of its development. In addition, the application consists of two basic options. The first creates cultural routes between two central points of the city, while the second one informs the user about what exists around him. Moreover, these two functions refer to findings which have been discovered by excavations at these locations, and now they are being exhibited at the city's archaeological museum. Finally, the application is evaluated using a questionnaire by research participants, without considering their age and interests. At the end, the results from the questionnaire showed the acceptance of the application by the majority of the participants, taking into consideration the positive feedback, which was mainly about its usefulness and usability. Concluding, on a positive note, most of them said that they would recommend the application to other users.
Keywords: εφαρμογές για ‘έξυπνα’ κινητά, διασύνδεση φυσικού και ψηφιακού κόσμου, έξυπνες πόλεις, έξυπνα μουσεία, πολιτιστικές διαδρομές; smartphone applications, interconnection between physical and digital world, smart cities, smart museums, cultural routes