Λογοτεχνική μετάφραση: Μυθιστόρημα Rester Sage - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Στην πραγματικότητα δεν επέλεξα εγώ το κείμενο προς μετάφραση, αλλά εκείνο εμένα. Βρισκόμουν στο Montpellier, μιας και ως ¨προνομιούχος¨ του τμήματος πρόλαβα να φοιτήσω για ένα σχεδόν εξάμηνο σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Στα πλαίσια της εξέτασης του μαθήματος της ευθείας μετάφρασης, η κα Ghazal ζήτησε τη μετάφραση ενός αριθμού λέξεων, το οποίο πια μου διαφεύγει, από κάποιο έργο/κείμενο/ οτιδήποτε, φτάνει να μην υπάρχει μετάφρασή του στην ελληνική. Τριγυρνώντας στο κέντρο της πόλης με τη συνάδελφο, και πια με τη βούλα μεταφράστρια, Γκαγκούλη, συναντήσαμε ένα βιβλιοπωλείο με βιβλία, DVD και πολλά άλλα σε πάγκους, η τιμή των οποίων δεν ξεπερνούσε τα 3ευρώ. Επομένως αρχίσαμε να ψαχουλεύουμε μήπως ξετρυπώσουμε κανένα παραπεταμένο ¨διαμάντι¨, και επί τη ευκαιρία να βρούμε και κάποιο παρακμιακό βιβλίο ώστε να φύγει και η υποχρέωση προς την κα Ghazal. Ψάχνοντας, έπεσε στα χέρια το ¨θύμα¨μου, με τίτλο “Rester Sage” με συγγραφέα τον πρωτοεμφανιζόμενο στα μάτια μου Arnaud Dudek. Φάνηκε ιδανικό για τη δουλειά που το ήθελα. Παρακμιακό όντως στην όψη, μεταχειρισμένο, με αφιέρωση την οποία ο/η πρώην ιδιοκτήτης του αγνόησε και αποφάσισε ότι θα ταίριαζε καλύτερα σε έναν πάγκο με occasions παρά στη βιβλιοθήκη του/της, με ένα συγγραφέα για τον οποίο ποτέ ξανά δεν είχα ακούσει και με ημερομηνία έκδοσης 2011, οπότε ξεπέρασα και τον φόβο πως κάποιος φανατικός θαυμαστής του κ. Dudek θα το είχε μεταφράσει. Το αγόρασα 0,50 σεντς ενώ η αναγραφόμενη τιμή ήταν στα 13,80. Κακόμοιρε Dudek…
Keywords: Λογοτεχνική μετάφραση, μυθιστόρημα, αντιπαραβολή πρωτοτύπου-μεταφράσματος