Σχεδιασμός ενός Metadata Application Profile στο UNIMARC. Υλοποίηση του UNIMARC στο OpenΑΒΕΚΤ στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας: Μελέτη Περίπτωσης - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα διπλωματική ασχολείται με τον κατάλογο της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, καταγράφοντας τα πεδία που θεωρούνται απαραίτητα από τον φορέα για την καταλογογράφηση βιβλιακών πόρων στο πρότυπο κωδικοποίησης UNIMARC (UNIversal MAchine Readable Cataloguing format), το οποίο παρέχεται από την υπηρεσία OpenΑΒΕΚΤ του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, με τη χρήση των Αγγλο-Αμερικάνικων Κανόνων Καταλογογράφησης, Δεύτερη έκδοση (Anglo-American Cataloguing Rules, Second edition - AACR2) ως πρότυπο περιγραφής. Στη συνέχεια, αποτυπώνει τη δημιουργία ενός Application Profile στο οποίο παρέχονται τα κατάλληλα στοιχεία που ταιριάζουν στα πεδία που χρησιμοποιεί η Αναγνωστική Εταιρία, αλλά και στα πεδία που προτείνονται για την εναρμόνιση του καταλόγου σύμφωνα με το Πρότυπο Περιγραφής Πόρου και Πρόσβασης (Resource Description and Access - RDA). Επιπλέον, παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για την ορθή παρουσίαση και χρήση των δεδομένων σύμφωνα πάντα με τα πρότυπα UNIMARC και RDA στο περιβάλλον του OpenΑΒΕΚΤ. Τέλος, παρουσιάζει τα ευρήματα τόσο της μακροδομής όσο και της μικροδομής βάσει της χαρτογράφησης που πραγματοποιήθηκε, αλλά και βάσει της εναρμόνισης του OpenΑΒΕΚΤ με το RDA.

The current thesis deals with the catalogue of the Corfu Reading Society, recording the fields considered necessary by the institution for the cataloguing of library resources in the UNIMARC (UNIversal MAchine Readable Cataloguing) coding format, which is provided by the OpenABEKT service of the National Documentation Centre of Greece, using the Anglo-American Cataloguing Rules, Second edition (AACR2), as a description standard. Then, it documents the creation of a suitable Application Profile in which the appropriate elements are provided that match the fields used by the Corfu Reading Society, as well as the fields proposed for harmonising the catalogue according to the RDA (Resource Description and Access) Standard. Besides, it provides guidelines for the correct presentation and use of the data in accordance with the UNIMARC and RDA standards in the OpenΑBEKT environment. Finally, it presents findings of both the macrostructure and the microstructure based on the mapping carried out, but also based on the harmonisation of the OpenABEKT with the RDA.
Keywords: Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, Application Profile, OpenΑΒΕΚΤ, RDA, UNIMARC; Application Profile, Corfu Reading Society, OpenΑΒΕΚΤ, RDA, UNIMARC