Μελέτη Πρόσληψης Βωμολοχιών στον Υποτιτλισμό: Η περίπτωση του Big Mouth - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Στην παρούσα εργασία θα μελετήσουμε την οπτικοακουστική μετάφραση, και συγκεκριμένα τον υποτιτλισμό. Σκοπός μας είναι να απαντήσουμε στο εξής ερώτημα: Τι ισχύει στις μέρες στον υποτιτλισμό, όσον αφορά το άσεμνο λεξιλόγιο, τις λέξεις ταμπού και τις βωμολοχίες. Βασικός άξονας αποτελεί η πρωτότυπη σειρά του Netflix κινουμένων σχεδίων, με τίτλο Big Mouth, καθώς θα μελετήσουμε τις αποδόσεις που εμφανίστηκαν στους υπότιτλους, τόσο στους επαγγελματικούς όσο και στους ερασιτεχνικούς. Τέλος, θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας μας, με βάση τα ερωτηματολόγια τα οποία σχεδιάσαμε.

At this paper we are going to study Audiovisual Translation (AT), and especially subtitling. Our main goal is to answer the following question: What is the case nowadays conserning subtitling and swear words. Our basis is an original Netflix animated series, called Big Mouth. We will study the translation that appears both to professional and amateur subtitles. Finally, we will present the results of our research, which is based on the questionnaires we designed.
Keywords: Υποτιτλισμός, Βωμολοχίες, Ερασιτεχνικοί υπότιτλοι, Fansubbing, Οπτικοακουστική μετάφραση, Big Mouth, Netflix, Άσεμνο λεξιλόγιο