Σύνθεση Ηχοτοπίου: Η ακουστική εμπειρία ενός δάσους μέσα από δύο διαφορετικές αντιληπτικές κλίμακες - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Τα τελευταία χρόνια η ηχητική τέχνη γίνεται όλο και πιο γνωστή στον σύγχρονο κόσμο. Πλέον συναντάμε σε κάθε είδους ψυχαγωγία ηχητική επένδυση που προσδίδει στο κάθε έργο έναν ξεχωριστό τόνο κάνοντας το πιο προσιτό στον θεατή. Η παρούσα εργασία αφορά στη σύνθεση δύο ηχοτοπίων δάσους, τα οποία παρουσιάζουν την ακουστική εμπειρία του ανθρώπου και του εντόμου αντίστοιχα, και στοχεύει στην προβολή των μεθοδολογικών και συνθετικών διαφορών για τη δημιουργία των δύο αυτών έργων. Οι διαφορές θα παρουσιαστούν μέσα από τα δύο διαφορετικά ηχητικά κομμάτια του δάσους και ιδιαίτερα των ήχων που τα συνθέτουν. Στο πρώτο έργο παρουσιάζεται η διαδρομή ενός ατόμου στο δάσος και πώς αυτό ακούγεται στον ίδιο μέσω φυσικών ήχων οι οποίοι κλείνουν περισσότερο στο κομμάτι του ρεαλισμού ενός τέτοιου περιβάλλοντος. Στην αντίθετη άκρη, το δεύτερο έργο μέσα από την ίδια διαδρομή του εντόμου στο δάσος αναδεικνύει τον πιο τεχνικό τομέα της σύνθεσης με ήχους περισσότερο επεξεργασμένους επιδιώκοντας έτσι μια πιο φαντασιακή ατμόσφαιρα πλην όμως άγνωστη καθώς μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουμε την πραγματική ακουστική δυνατότητα των εντόμων. Στο τέλος τα συμπεράσματα παρουσιάζουν τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την διάρκεια της παραγωγής, καθώς και τις σκέψεις γύρω από τα έργα μέσα από την οπτική του ίδιου του δημιουργού.

In recent years, sound art has become more and more popular in the modern world. Nowadays, in every kind of entertainment, we find soundtracks that give each work a special tone, making it more accessible to the viewer. This paper concerns the composition of two forest soundscapes, which present the acoustic experience of man and insect respectively, and aims to highlight the methodological and compositional differences for the creation of these two works. The differences will be presented through the two different soundtracks of the forest and especially the sounds that compose them. The first piece presents the journey of a person in the forest and how this is heard by him through natural sounds that give the piece the realism of such an environment. At the opposite end, the second work, through the same path of the insect in the forest, highlights the more technical aspect of the composition with more processed sounds, thus seeking a more mysterious atmosphere, but unknown, as until today we do not know the real acoustic capacity of insects. In the end, the conclusions present the challenges and difficulties that arose during the production, as well as the thoughts about the works from the perspective of the creator himself.
Keywords: Ηχοτοπίο, Sound design, Ηχητικό περιβάλλον, Σύνθεση ηχοτοπίου, Μικρόκοσμος, Μεγάκοσμος