Menschenrechte und die Globalisierung der Wirtschaft: Konflikt oder Chance? - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα εργασία φαίνεται να πραγματεύεται το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αναγνώρισης και κατοχύρωσης αυτών, στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας κι οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, σκιαγραφείται η σχέση μεταξύ δύο τόσο αντικρουόμενων εννοιών, όπως αυτές που συντελούν αφενός τις ελευθερίες των μεμονωμένων υποκειμένων κι αφετέρου τους στόχους των διαφόρων συστημάτων διακυβέρνησης, μέσω της επιβολής αντίστοιχων θεσμικών κανόνων και μέτρων, προς προώθηση των οικονομικών τους συμφερόντων. Ξεκινώντας, από μια πλήρη διευκρίνιση περί δικαιωμάτων του ανθρώπου και τις εκάστοτε εναλλαγές, που υπέστη ο ορισμός τους, κατά τις διάφορες περιόδους και πολιτισμούς, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διακήρυξης Ηνωμένων Εθνών, καταλήγουμε ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με μια επιδιωκόμενη πολιτιστική και οικονομική εξέλιξη των εθνών. Ένα τέτοιο φαινόμενο, μπορεί να τεκμηριωθεί, αν ληφθεί υπόψιν η οικονομική σημασία που αυτά διαδραματίζουν, όπως αναλύεται εκτενώς, τόσο σε μικροοικονομικό όσο και θεσμικό επίπεδο. Το γεγονός αυτό, έχει ως αποτέλεσμα η κάθε πολιτική ηγεσία να εξαναγκάζεται για την αποδοχή και την διατήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε εξαιτίας συμμόρφωσής τους κατά τα διεθνή πρότυπα, είτε λόγω αρνητικών συνεπειών στην παραγωγική αποδοτικότητα των κοινωνικών πόρων, δηλαδή της παραγωγικότητας του ανθρώπινου κεφαλαίου. Επιπλέον, γίνεται σαφές, ότι η διαδικασία παγκοσμιοποίησης της αγοράς, δεν στοχεύει στην διεύρυνση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά πολύ περισσότερο στην καταπάτηση αυτών, αφού κύριος άξονάς της παραμένει η αύξηση των συναλλαγών και η ‘υπερεκμετάλλευση’ των αποθεμάτων, δημιουργώντας μια φιλελεύθερη αγορά διακίνησης αγαθών κι υπηρεσιών. Τέλος, η μελέτη καταλήγει συνάγοντας συμπεράσματα, όσον αφορά τη λανθασμένη στρατηγική κυβερνήσεων μέσω πίεσης, η οποία κι οδηγεί στην εμφάνιση αντίστασης προς την πολιτική εξουσία, στην ασυμφωνία πολιτικών απόψεων των διαφορετικών παρατάξεων απέναντι στην αντιμετώπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην εν τέλει παραβίαση αυτών, παρά τους όρους διακηρύξεων και συνάψεων.

This dissertation seems to address the issue of human rights, their recognition and protection, in the context of a globalized society and economy. More specifically, it is described the relationship between these two conflicting concepts, on the one hand referring to the freedoms of individual subjects and on the other to the goals of the various systems of government, through the imposition of corresponding institutional rules and measures for the promotion their economic interests. Starting from a complete clarification of human rights and the various changes that have taken place in their definition, through different periods and cultures, in accordance with the provisions of the UN Declaration, we conclude that they are inextricably linked to a desired cultural and economic development of the nations. Α phenomenon like that can be substantiated, if we take under consideration, their economic importance, as analyzed extensively, both at the microeconomic and institutional level. As a result, every political leadership is forced to accept and maintain the institution of human rights, either because of their compliance with international standards or because of the negative consequences in the productive efficiency of social resources, i.e. in the productivity of human capital. Ιn addition, it is becoming clear that the process of globalization of the market is not aimed at expanding human rights, but, to the contrary, at the violation of them, since its main principle remains the increase of trade and the 'overexploitation' of stocks, creating a liberal market of goods and services. Finally, the study about comes to the conclusion that the wrong strategy of governments, who use pressure as imposing measure, can lead them to resistance to the political power, political disagreement amongst different parties for the treatment of human rights and, in the end, the ultimate violation of them, despite the terms of declarations and conclusions.
Ανθρώπινα δικαιώματα και παγκοσμιοποίηση της οικονομίας: Σύγκρουση ή Ευκαιρία;
Keywords: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Οικονομία, δικαίωμα ιδιοκτησίας, αποδοτικότητα-παραγωγικότητα, αγορά κόστους συναλλαγής; Human Rights, Economy, Property Rights, efficiency-productivity, transaction costs market