«Το σύγχρονο ρεπερτόριο πιάνου στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για το Υποχρεωτικό Μάθημα του Πιάνου στα Μουσικά Σχολεία» - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα έρευνα αφορά στη διδασκαλία έργων σύγχρονου ρεπερτορίου στα πλαίσια του υποχρεωτικού μαθήματος του πιάνου στα Μουσικά Σχολεία και πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2023. Πρόκειται για μία έρευνα – δράση η οποία περιλαμβάνει τη διδασκαλία έργων σύγχρονου ρεπερτορίου σύμφωνα με τις προτάσεις του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα του πιάνου ως υποχρεωτικό και έχει σκοπό να δείξει πώς αξιοποιείται αυτό το ρεπερτόριο προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του μαθήματος. Επιπλέον, επιχειρείται η ανάδειξη της παιδαγωγικής αξίας έργων του σύγχρονου ρεπερτορίου. Επιλέχθηκαν έργα διαφορετικού ύφους και τεχνοτροπίας ούτως ώστε να αναδειχθεί η γκάμα των δυνατοτήτων που παρέχει το σύγχρονο ρεπερτόριο ως προς την επίτευξη συγκεκριμένων εκπαιδευτικών στόχων. Οι διδασκαλίες έλαβαν χώρα στα πλαίσια πραγματικών συνθηκών και η μεθοδολογία της έρευνας συμπεριέλαβε βιντεοσκόπηση των μαθημάτων, τήρηση ημερολογίου έρευνας και συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους συμμετέχοντες. Ακολούθησε ένα συμμετοχικό μοντέλο αξιολόγησης. Έγινε παρατήρηση των βιντεοσκοπήσεων και ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τα ερωτηματολόγια και τις καταγραφές στο ημερολόγιο έρευνας. Επιπλέον αξιολογήθηκε η όλη στάση και συμπεριφορά των μαθητών σε σχέση με τα έργα, τη διαδικασία της διδασκαλίας αλλά και η πορεία τους μετά από αυτήν την παρέμβαση. Παρατίθενται τα σχέδια μαθημάτων στα οποία περιγράφονται αναλυτικά οι στόχοι του κάθε μαθήματος, οι συμπληρωματικές δραστηριότητες που πλαισιώνουν τη διδασκαλία, πληροφορίες για το εκάστοτε έργο, οδηγίες μελέτης και τα σχετικά ερωτηματολόγια. Αναλύονται τα συμπεράσματα της έρευνας ως προς την ανταπόκριση των μαθητών, την επίτευξη των διδακτικών στόχων και πιθανές μελλοντικές προεκτάσεις αυτού του πρότζεκτ.
Keywords: συγχρονο ρεπερτοριο πιάνου, αναλυτικό πρόγραμμα μουσικών σχολείων, υποχρεωτικό μάθημα πιάνου, διδακτικές προσεγγίσεις, συμπληρωματικές δραστηριότητες