Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στα μουσεία της Κέρκυρας. Κριτική παρουσίαση και προοπτικές. - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες στη σύγχρονη εποχή έχουν παρεισφρήσει σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, έχουν κατορθώσει επάξια να κερδίσουν μια θέση και στον ευρύτερο χώρο των μουσείων. Η εφαρμογή τους στα μουσειακά ιδρύματα διαπιστώνεται σε πολλά πεδία και οι δυνατότητες που προσφέρουν είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του μουσείου, την κατάκτηση των στόχων του, την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών αλλά και την ικανοποίηση των απαιτήσεων του μουσειακού κοινού. Παρακολουθώντας με ενδιαφέρον τις διεθνείς εξελίξεις, τα μουσεία του ελλαδικού χώρου δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα. Τα νέα τεχνολογικά εργαλεία υιοθετούνται σύντομα, αν και με καθυστέρηση σε σχέση με ό,τι συνέβη στο εξωτερικό, από τα μεγαλύτερα μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας ενώ λίγο αργότερα παρατηρείται αντίστοιχη προσπάθεια προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα από τα, μικρότερης κλίμακας, περιφερειακά μουσεία. Προσδοκία όλων αποτελεί ο εκσυγχρονισμός τους, η βελτίωση των παροχών τους και η ενδυνάμωση της σχέσης τους με την κοινότητα. Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών σε μουσεία της Κέρκυρας, ενός από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας με πλούσια ιστορία και έντονη παρουσία στην πολιτική, πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή του ελληνικού κράτους από τις απαρχές του. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια διερεύνησης των προοπτικών που μπορούν να υπάρξουν για τα μουσεία αυτά και καταληκτικά διεξάγονται ορισμένα συμπεράσματα επί του θέματος.

New technologies, which have infiltrated every field of human activity in modern times, have deservedly managed to gain a place in the wider museum space. Their application in museum institutions is found in many areas and the possibilities they offer are particularly important for the smooth operation of the museum, the achievement of its goals, attracting more visitors and meeting the requirements of the museum public. Following with interest the international developments, the Greek museums could not remain unaffected. The new technological tools are soon adopted, albeit with a delay compared to what happened abroad, by the largest museums and cultural institutions in the country, while a little later there is a corresponding attempt to adapt to the new reality by the smaller regional museums. Their expectations are their modernization, the improvement of their services and the strengthening of their relationship with the community. This paper examines the application of new technologies in museums of Corfu, one of the most touristic islands in Greece with a rich history and strong presence in the political, cultural, social and economic life of the Greek state since its inception. At the same time, an attempt is made to explore the perspectives that may exist for these museums and finally some conclusions are drawn on the subject.
Keywords: νέες τεχνολογίες, μουσεία Κέρκυρας, προοπτικές; new technologies, museums of Corfu, prospects