Yποτιτλισμός από αγγλικά σε ελληνικά και σχολιασμός της TEDx ομιλίας: “How to Deal with Difficult People” - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα ατομική πτυχιακή εργασία πραγματεύεται τον υποτιτλισμό της TEDx ομιλίας με τίτλο «How To Deal with Difficult People» (Johnson, 2018) από την αγγλική προς την ελληνική γλώσσα. Η επιλογή της εν λόγω ομιλίας βασίστηκε στο ενδιαφέρον μου σχετικά με το θέμα της ψυχικής υγείας και πως αυτή επηρεάζεται από την σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους. Στην εργασία πραγματοποιείται, επίσης, εκτενή αναφορά στην μεταφραστική διαδικασία εν γένει, στα τεχνικά και μεταφραστικά ζητήματα που συναντώνται και στις λύσεις που επιλέγονται προς επίλυση αυτών. Συμπεριλαμβανομένου των τεχνικών στρατηγικών και μεθόδων απόδοσης νοήματος που υιοθετούνται αλλά και των τρόπων γεφύρωσης του πολιτισμικού χάσματος μεταξύ των γλωσσών. Στην προσπάθεια παρουσίασης και επίλυσης των εν λόγω ζητημάτων γίνεται χρήση συγκεκριμένων από την ομιλία παραδειγμάτων.

This dissertation is dedicated to subtitling the TEDx Talk “How to Deal with Difficult People” from English to Greek. The choice of this TEDx talk was made based on my interest in the topic of mental health and how it is affected by our relationships with other people. The dissertation refers to the translation process, the technical and translation challenges that occur, and the solutions chosen to resolve them. Examples include technical strategies, attributing meaning methods, and ways of bridging cultural differences. Lastly, using examples from the TEDx Talk is crucial in attempting to address and resolve the challenges.
Subtitling from English to Greek and commentary of the TEDx talk: “How to Deal with Difficult People”
Keywords: Υποτιτλισμός, TEDx ομιλία, τεχνικά και μεταφραστικά προβλήματα, οπτικοακουστική και διαγλωσσική μετάφραση; Subtitling, TEDx Talk, technical and translation problems, interlingual and audiovisual translation