O Andres Segovia και η εκδοχή του για σόλο κιθάρα της Chaconne για σόλο βιολί σε Ρε ελάσσονα του J. S. Bach - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετούμε τη chaconne σε ρε ελάσσονα για σόλο βιολί του J. S. Bach, το οποίο ο Ισπανός κιθαριστής Andres Segovia 'μετέφερε' στην κιθάρα. Το ζητούμενο είναι καταρχάς να εξετάσουμε αν πρόκειται για μεταγραφή ή για διασκευή. Αυτό θα γίνει μέσα από μια συγκριτική μελέτη αφενός μεν της εκδοχής του Segovia με το πρωτότυπο χειρόγραφο του Μπαχ, αφετέρου της εκδοχής του Segovia με μια καθαρή μεταγραφή του έργου για σόλο κιθάρα που είναι εξαιρετικά διαδεδομένη σήμερα, ενός πιο σύγχρονου ερμηνευτή, του Φινλανδού κιθαριστή Vesa Kuokannen. Στόχος μας να διαπιστώσουμε σε ποιο βαθμό η δουλειά του Segovia πάνω στη chaconne είναι δημιουργική (διασκευή) ή αποτελεί και αυτή μια απλή 'μεταφορά' του έργου σε άλλο ηχητικό μέσο (μεταγραφή). Σε δεύτερο χρόνο, με αφορμή την παραπάνω μελέτη, μέσα στην κιθαριστική αυτή εκδοχή της chaconne του Bach θα αναζητήσουμε τα ίχνη της τέχνης του Segovia ως ερμηνευτή, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του οργάνου και τις επόμενες γενιές κιθαριστών.
Keywords: Διασκευή, μεταγραφή; Andres Segovia, Chaconne, J. S. Bach