Η Θανατική Ποινή και η Κατάργησή της από το Νεότερο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Προβλήματα Μετάφρασης κι Ενσωμάτωσης της στην Ελληνική Νομοθεσία - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη του θεσμού της θανατικής ποινής και της κατάργησής του από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι δύο κύριοι άξονες της εργασίας είναι: α) η ιστορική και φιλοσοφική προσέγγιση του θέματος και β) η νομική και μεταφραστική ανάλυση. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη: Το πρώτο μέρος αφορά στην ιστορική και φιλοσοφική προσέγγιση του θεσμού κι αποτελείται από τρία κεφάλαια. Στο 1ο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια της ενοχής στον Μεσαίωνα και η διαφορά της με την έννοια που έχει σήμερα. Ακολουθεί στο 2ο κεφάλαιο η ιστορική αναδρομή στο θεσμό της θανατικής ποινής από το Μεσαίωνα στους Νεότερους χρόνους. Σκοπός του κεφαλαίου είναι η παρακολούθηση της πορείας του θεσμού και του ρόλου που διαδραμάτισε στον Ευρωπαϊκό χώρο. Κατόπιν, στο 3ο κεφάλαιο ακολουθεί η φιλοσοφική θεώρηση του θεσμού υπό το πρίσμα, κυρίως, της θεωρίας του ωφελιμισμού, και συγκεκριμένα του σημαντικότερου, ίσως, εκπροσώπου αυτού του φιλοσοφικού ρεύματος του Τζέρεμι Μπένθαμ. Μέσα από την ανάλυση των επιχειρημάτων του Μπένθαμ αναδεικνύονται όλες οι αντικρουόμενες απόψεις που εκφράζονται και σήμερα σε κάθε διάλογο για την κατάργηση ή μη της θανατικής ποινής κι αναδεικνύονται κάποιοι σύγχρονοι προβληματισμοί. Το δεύτερο μέρος αφορά στην προσέγγιση του θέματος από νομικής και μεταφραστικής πλευράς κι αποτελείται επίσης από τρία κεφάλαια. Το 4ο κεφάλαιο πραγματεύεται την ανάλυση της νομοθετικής αντιμετώπισης της θανατικής ποινής τόσο από το ευρωπαϊκό όσο και από το ελληνικό δίκαιο. Αναλύεται η νομοθετική πορεία της κατάργησης της ποινής στα κράτη – μέλη μέχρι την ενοποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Τονίζεται ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΣΔΑ και γίνεται η σύνδεση ανάμεσα στην κατάργηση της θανατικής ποινής και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από τις διατάξεις διεθνών και περιφερειακών συνθηκών. Στο 5ο κεφάλαιο αναφέρονται τα προβλήματα μετάφρασης και μεταφοράς της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας γενικά και των διατάξεων περί κατάργησης της θανατικής ποινής ειδικά στην εσωτερική έννομη τάξη. Στο 6ο κεφάλαιο αναπτύσσονται τα σημαντικότερα επιχειρήματα υπέρ και κατά της θανατικής ποινής, καθώς η χρήση της εξακολουθεί να διχάζει. Τέλος, ακολουθούν τα συμπεράσματα που εξήγαγε η γράφουσα από τη μελέτη όλου του υλικού που χρησιμοποιήθηκε κατά την εκπόνηση αυτής της εργασίας.
Keywords: θανατική ποινή, κατάργηση, ανθρώπινα δικαιώματα, ωφελιμισμός, νομοθεσία, ΕΕ, ΕΣΔΑ, νομική μετάφραση; death penalty, abolition, human rights, utilitarianism, legislation, EU, ECHR, legal translation