«MICROGREENS: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ, ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Αν υπάρχει κάτι, που χαρακτηρίζει τις διατροφικές συνήθειες των τελευταίων ετών, είναι η αυξανόμενη τάση όλο και περισσότερων ατόμων να στρέφονται προς τις τροφές φυτικής προέλευσης. Σημαντικός σύμμαχος της αλλαγής αυτής, αποτελεί η συνεχής εισαγωγή στο εμπόριο νέων τροφών, με απώτερο σκοπό την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την προαγωγή της υγείας. Ένα ανερχόμενο προϊόν φυτικής προέλευσης που σταδιακά εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν τα microgreens με τα μέχρι τώρα δεδομένα να κάνουν λόγο για ένα “super food”. Τα microgreens είναι αρωματικά χόρτα, γνωστά και ως μικροπράσινα, που βρίσκονται στην πρώτη φάση της ανάπτυξής τους, μεταξύ της βλάστησης και της εμφάνισης των πρώτων φύλλων. Έχουν πλούσια γεύση και προσφέρουν μια ευπρόσδεκτη νότα χρώματος σε μια ποικιλία πιάτων. Παρά το μικρό τους μέγεθος, συγκεντρώνουν ένα σύνολο θρεπτικών συστατικών υψηλού επιπέδου σε σχέση με τα πιο ώριμα λαχανικά. Είναι γενικά αποδεκτό ότι είναι ευεργετικά όχι μόνο επειδή παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά έχουν και σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Στο πρώτο κεφάλαιο επισημαίνεται η διατροφική αξία των microgreens και κυρίως κάποιων βασικών χρησιμοποιούμενων ειδών. Το επόμενο κεφάλαιο εστιάζει στα θρεπτικά συστατικά των microgreens καθώς και στην ανάλυση κάποιων βασικών βιταμινών. Tέλος αναλύεται η ασφάλεια των microgreens τόσο στην παραγωγή όσο και στην καλλιέργεια.

ABSTRACT If there is one thing that has characterised the dietary habits of recent years, it is the increasing tendency for more and more people to turn to plant-based foods. An important ally of this change is the continuous introduction of novel foods into the market, with the ultimate aim of improving living standards and promoting health. An emerging product of plant origin that is gradually spreading globally are microgreens with data so far referring to a “super food”. Microgreens are aromatic herbs, also known as Microgreens, which are in the first phase of their development, between the vegetation and the appearance of the first leaves. They have a rich flavor and offer a welcome hint of color in a variety of dishes. Despite their small size, they accumulate a high level of nutrients compared to the more mature vegetables. It is generally accepted that they are beneficial not only because they provide the necessary nutrients for the human body but also have significant health effects. The first chapter highlights the nutritional value of microgreens and especially of some key species used. The next chapter focuses on the nutrients of microgreens as well as the analysis of some basic vitamins. Finally, analyzed the safety of microgreens in both production and cultivation.
Keywords: MICROGREENS, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ, ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ