Πολυαισθητηριακή προσέγγιση στην ακουστική περιγραφή της ταινίας κινουμένων σχεδίων "Εγώ, ο Κολοκυθάκης". - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Μελέτη της πολυαισθητηριακής προσέγγισης και πιο συγκεκριμένα η ένταξη και εφαρμογή της στην ακουστική περιγραφή της ταινίας κινουμένων σχεδίων "Εγώ ο Κολοκυθάκης". Μέσω της ακουστικής περιγραφής της παραπάνω ταινίας ως τεχνική και πρακτική της οπτικοακουστικής μετάφρασης, ερευνώνται τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την επιστράτευση περισσότερων αισθήσεων. Μελετάται λοιπόν η ένταξη της πολυαισθητηριακής προσέγγισης στη διαδικασία της ακουστικής περιγραφής ως επιπρόσθετη τεχνική για τη βελτίωση της πρόσβασης στο οπτικοακουστικό υλικό από άτομα τυφλά και με προβλήματα όρασης. Αφού πραγματοποιήθηκε ακουστική περιγραφή της ταινίας κινουμένων σχεδίων, πραγματοποιήθηκε συγγραφή μιας απτικής περιήγησης στο αντίγραφο της μαριονέτας που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της, ως εφαρμογή και πρακτική της σχετικής με την πολυαισθητηριακή προσέγγιση θεωρίας.

Studying the multisensory approach and, in particular, its integration in the audio description of the animation film “My Life as a Zucchini”. Through the audio description of the above animation film as a technique of the Audiovisual Translation, I have attempted to investigate the benefits that can occur by the engagement of more senses. Thus, the inclusion of a multisensory approach in the audio description is being considered, as an additional technique aiming to improve and promote accessibility to audiovisual material in the benefit of the blind and visually impaired. An audio description of the animation film has been performed, as well as a written tactile tour in the replica of the puppet used during the filming, as an application and practice of the theory related to the multisensory approach.
Multisensory approach in the audio desciption of the animation film "My Life as a Zucchini".
Keywords: μετάφραση, οπτικοακουστική μετάφραση, ακουστική περιγραφή, ακουστική εισαγωγή, πολυαισθητηριακή προσέγγιση, στατική περιγραφή έργων τέχνης, απτική περιήγηση, αναπηρία, προσβασιμότητα, τύφλωση, άτομα τυφλά και με προβλήματα όρασης, stop motion, ταινία κινουμένων σχεδίων, Εγώ ο Κολοκυθάκης; translation, audiovisual translation, audio description, audio introduction, multisensory approach, description of static visual art, tactile tour, disability, accessibility, blindness, blind and visually impaired, stop motion, animation film, My Life as a Zucchini