Το αρχείο της ΕΡΤ, παραδείγματα μελέτης στο αρχείο της ΕΡΤ Κέρκυρας. Δυνατότητες ανάδειξης και αξιοποίησης - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η διαμόρφωση της πολιτιστικής πληροφορίας κατά την πάροδο του χρόνου, εξελίσσει ποικιλότροπα και το αποτύπωμά της ως αρχειακό υλικό. Οι οργανισμοί διαχείρισης οπτικοακουστικών μέσων και κυρίως τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα διαθέτουν αρχειακό υλικό κατά κύριο λόγο σε τεκμήρια ήχου και εικόνας που μπορούν να «ζωντανέψουν» με εκπληκτικό τρόπο την ανθρώπινη ιστορία των δύο τελευταίων αιώνων. Τα αρχεία τους συμπληρώνονται αδιάκοπα με νέο υλικό ενώ την ίδια στιγμή το υλικό αυτό ανατροφοδοτεί τη λειτουργία των συγκεκριμένων οργανισμών. Στην παρούσα εργασία, προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τη διαχείριση της αρχειακής πληροφορίας μέσω των υπηρεσιών του ελληνικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. Επιπλέον, αναφερόμαστε στο αρχείο του δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού της Κέρκυρας, έτσι όπως εξελίσσεται από το 1957 έως σήμερα, αποτελώντας μια μοναδική πολιτιστική και κοινωνική παρακαταθήκη. Επίσης εξετάζουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτού του αρχείου αλλά και των μηχανημάτων του παλαιού και νέου πομπού μεσαίων κυμάτων που διαθέτει ο σταθμός, στο πλαίσιο ανάδειξης της ζώσας ραδιοφωνικής κληρονομιάς της χώρας μας. Στην εισαγωγή καταγράφουμε στους ορισμούς του πολιτισμού, της πολιτιστικής πληροφορίας, του πολιτιστικού αγαθού και του αρχείου. Περιγράφουμε τη διασύνδεσης της πολιτιστικής πληροφορίας με τα ΜΜΕ στην πρώιμη και τη σύγχρονη μορφή τους. Στο πρώτο μέρος αναφερόμαστε στα αρχικά βήματα και την εξέλιξη της ραδιοφωνίας - τηλεόρασης στην Ελλάδα παραθέτοντας λεπτομέρειες της διοικητικής διάρθρωσης των δημόσιων οργανισμών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Στο δεύτερο μέρος ασχολούμαστε με τα αρχεία των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών. Χρησιμοποιούμε ως παραδείγματα τη λειτουργία των αρχείων δύο εκ των σημαντικότερων ευρωπαϊκών δικτύων, του βρετανικού BBC και της ιταλικής RAI. Ακολουθεί η διάρθρωση του αρχείου της Ε.Ρ.Τ. και η αναλυτικότερη καταγραφή του μορφότυπου αρχειοθέτησης των τεκμήριων της. Το τρίτο μέρος είναι αφιερωμένο στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό της Κέρκυρας (σήμερα ΕΡΤ Κέρκυρας). Περιγράφουμε τη δημιουργία του, το ιστορικό πλαίσιο που επέβαλε τη λειτουργία του και την πορεία του στο χρόνο. Επικεντρώνουμε στο αρχείο του, χρησιμοποιώντας παραδείγματα μελέτης, τεκμήρια από τις μαγνητοταινίες εγγραφής (πομπίνες) που διαθέτει, το αρχείο φωτογραφιών και εγγράφων από το οποίο μπορούν να εξαχθούν ενδιαφέροντα ερεθίσματα μελέτης ενώ καταγράφουμε και το μεγαλύτερο τμήμα του μηχανολογικού εξοπλισμού που σώζεται και το οποίο μπορεί να αναδεχθεί στο πλαίσιο μουσειολογικής έκθεσης. Καταλήγουμε με συμπεράσματα και προτάσεις για τη διασύνδεση των αρχείων της ΕΡΤ και της ΕΡΤ Κέρκυρας με την τοπική κοινωνία, αξιοποιώντας εργαλειακά τον πλούτο τους, ως τεκμήριο της ζώσας ραδιοφωνικής μας κληρονομιάς.
Keywords: Αρχείο, ΕΡΤ, ΕΡΤ Κέρκυρας, ραδιόφωνο, ραδιοφωνία, ραδιοφωνική κληρονομιά, τηλεόραση, Νέα Μέσα, πολιτιστική πληροφορία, ΜΜΕ.