ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «INTRODUCING SECOND LANGUAGE ACQUISITION» - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην ανάλυση μιας μεταφραστικής διαδικασίας. Το κείμενο προς μετάφραση αφορά στην εκμάθηση δεύτερης γλώσσας και στο φαινόμενο της πολυγλωσσίας, όπως αυτά μελετώνται μέσα από τον κλάδο της Γλωσσολογίας. Μετά την παράθεση του μεταφράσματος και του πρωτοτύπου κειμένου ακολουθεί μια ανάλυση των βημάτων που ακολουθεί ένας μεταφραστής πριν την έναρξη της μεταφραστικής διαδικασίας αλλά και των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την διάρκεια της. Για να αναλυθούν τα παραπάνω, χρησιμοποιήθηκαν ως βάση οι λειτουργικές προσεγγίσεις της μετάφρασης και η θεωρία της Mona Baker περί ισοδυναμίας, όπως αυτή διατυπώνεται στο έργο της In Other Words (2018). Πιο συγκεκριμένα, ο σχολιασμός της μεταφραστικής διαδικασίας περιλαμβάνει την επεξεργασία και ανάλυση των μεταφραστικών οδηγιών που δόθηκαν για την εκτέλεση της μεταφραστικής πράξης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον σκοπό της μετάφρασης. Ακολουθεί μια ανάλυση του πρωτότυπου κειμένου και της λειτουργίας του και, τέλος, κατηγοριοποιούνται τα μεταφραστικά προβλήματα στα επίπεδα ισοδυναμίας όπως διατυπώθηκαν από την Baker και εξηγούνται οι στρατηγικές που χρησιμοποιήθηκαν για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα.

This paper aims to produce an analysis and commentary of a translation process. The original text and its translation concern second language learning and the phenomenon of multilingualism as studied through the discipline of linguistics. The presentation of the translation and the original text follows an analysis of the steps taken by the translator before beginning the translation process, and the problems that arise during the translation process. The foundation of this analysis was the functional approaches of translation and Mona Baker's theory regarding equivalence, as told in her book In Other Words (2018). More specifically, the commentary on the translation process involves the analysis of the translation instructions provided for the translation act with particular emphasis on the purpose of the translation, followed by an analysis of the original text, its author and its function. Finally, the translation problems are categorized by the levels of equivalence as stated by Baker, and the strategies used to solve these problems are explained.
TRANSLATION FROM GREEK TO ENGLISH AND COMMENTING ON A PART OF THE BOOK TITLED “INTRODUCING SECOND LANGUAGE ACQUISITION”
Keywords: Κείμενο-πηγή, Κείμενο-στόχος, Λειτουργική προσέγγιση, Ισοδυναμία, Πολυγλωσσία, Κατάκτηση δεύτερης γλώσσας; Source-text, Target-text, Functional approach, Equivalence, Multilingualism, Second language acquisition