Διερμηνεία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις: Η περίπτωση των Ελλήνων στρατιωτικών διερμηνέων - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στους διερμηνείς των στρατιωτικών επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα παρουσιάζει με μια σχετική έρευνα την περίπτωση των Ελλήνων στρατιωτικών διερμηνέων. Μέσω ιστορικής αναδρομής και ανασκόπησης της διεθνούς βιβλιογραφίας, αναλύονται τα χαρακτηριστικά των διερμηνέων, καθώς και τα δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως οι συνθήκες εργασίας, η ταυτότητά των διερμηνέων, η έλλειψη εκπαίδευσης και οι διάφορες θεωρήσεις που προκύπτουν από την ιδιάζουσα κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Τα ζητήματα αυτά άπτονται των αρχών της ουδετερότητας και της αμεροληψίας, καθώς και της θέσης του διερμηνέα στο επικοινωνιακό πλαίσιο. Παρακάτω, γίνεται αναφορά και στην περίπτωση των διερμηνέων που συνεργάστηκαν με ελληνικές αποστολές στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν, το είδος υπηρεσιών που προσέφεραν και τα χαρακτηριστικά τους. Τέλος, προτείνονται μερικές λύσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτιστοποίηση του ρόλου του διερμηνέα των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

The present paper presents the case of interpreters in military operations, specifically in the case of the Greek military. Based on a historical overview and review of international literature, the profile of the interpreters, and ethical issues, which arise from factors, such as working conditions, the interpreter’s identity, their lack of training and various perspectives deriving from their particular situation, are explored. These issues concern principles of neutrality, impartiality and the interpreter’s positionality in the communicational context. Furthermore, the case of interpreters working in Greek military operations in Kosovo and Afghanistan, their work and traits are presented. Finally, the paper offers some possible solutions that can contribute to the improvement of the role of military interpreters.
Interpreting in Military Operations: The case of Greek Military Interpreters
Keywords: διερμηνεία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, διερμηνεία σε εμπόλεμες ζώνες, ουδετερότητα, κώδικας δεοντολογίας, ελληνικές στρατιωτικές αποστολές; interpreting in military operations, interpreting in conflict zones, neutrality, code of ethics, Greek military operations