Γλωσσικός σεξισμός στην ελληνική γλώσσα. Μια έρευνα στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι το φαινόμενο του σεξισμού στο πλαίσιο δομής και χρήσης της ελληνικής γλώσσας και ειδικότερα τα στοιχεία εκείνα της γλώσσας και οι γλωσσικές επιλογές που αναπαράγουν στερεότυπα και προκαταλήψεις τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο. Αναλυτικότερα εξετάζεται η σύνδεση της γλώσσας με την κοινωνία, το φύλο και το φαινόμενο του σεξισμού αλλά και η δομή και οργάνωση της ελληνικής γλώσσας υπό το πρίσμα του γλωσσικού σεξισμού. Στη συνέχεια μελετάται το φαινόμενο του γλωσσικού σεξισμού στην εκπαίδευση με έμφαση στον ρόλο των εκπαιδευτικών και τη συμβολή τους στη διαιώνιση ή την αποφυγή στερεοτύπων και προκαταλήψεων από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Με αφορμή τη μελέτη σχολικών εγχειριδίων του δημοτικού σχολείου, πραγματοποιήθηκε έρευνα με τη μορφή on-line ερωτηματολογίου σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όλων των ειδικοτήτων, με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων πάνω στις απόψεις, τις στάσεις και τις αντιλήψεις τους απέναντι στην έμφυλη γλώσσα στην εκπαίδευση και την καταγραφή προσωπικών εμπειριών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Στην έρευνα συμμετείχαν 482 άτομα από 47 νομούς της Ελλάδας. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων/ουσών ήταν γυναίκες εκπαιδευτικοί, ειδικότητας ΠΕ70 (δάσκαλοι/ες) που διδάσκουν σε σχολεία γενικής αγωγής και έχουν από 15-25 έτη υπηρεσίας. Έχουν αντιμετωπίσει φαινόμενα έμφυλης γλώσσας στον χώρο εργασίας τους, στα σχολικά εγχειρίδια αλλά και στον καθημερινό προφορικό λόγο των μαθητών/τριών τους και οι περισσότεροι/ες παρεμβαίνουν σε τέτοιου είδους γλωσσικές συμπεριφορές και φαινόμενα. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων/ουσών δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ επιμορφωτικά σεμινάρια για την έμφυλη γλώσσα στην εκπαίδευση παρόλο που θεωρούν σημαντική την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Επιπλέον, στην πλειοψηφία τους πιστεύουν πως η χρήση έμφυλης γλώσσας από το εκπαιδευτικό προσωπικό επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση της γλωσσικής και κοινωνικής ταυτότητας των παιδιών.
Keywords: Γλωσσικός σεξισμός, φύλο, ελληνική γλώσσα, πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σχολικά εγχειρίδια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης; Linguistic sexism, gender, greek language, primary education, primary school textbooks