Δημιουργία Εκπαιδευτικής Άσκησης Ψηφιακής Εγκληματολογίας - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Ως άνθρωποι με κρίση και εν συναίσθηση, ανησυχούμε για εκείνους που αγαπάμε και κυρίως για εμάς τους ίδιους. Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να αντιδράμε έτσι; Φοβόμαστε για την υπόληψή μας; Για την περιουσία μας; Ή μήπως για την ίδια μας τη ζωή; Μπορούν να καταστραφούν όλα σε μια στιγμή; Σήμερα, συχνό είναι το φαινόμενο να μοιράζουμε προσωπικές και μη στιγμές μας στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι που εκμεταλλεύονται οποιαδήποτε ευάλωτη στιγμή μας, είτε με εκβιασμούς και απειλές ή ακόμα και με ψυχολογικές πιέσεις. Αυτομάτως, οι πράξεις αυτές χαρακτηρίζονται ως ηλεκτρονικά εγκλήματα και επιβάλλεται να αναφερθούν στην αρμόδια Αρχή, ώστε να αντιμετωπιστούν. Η ομάδα αντιμετώπισης συνεργάζεται με τον ειδικό αναλυτή ψηφιακών εγκλημάτων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αναγνώριση, τη διατήρηση, την ανάλυση και την παρουσίαση των ψηφιακών πειστηρίων για το έγκλημα που διαπράττεται. Σε αυτόν τον κλάδο επιστήμης, ψηφιακή εγκληματολογία, όπως λέγεται, ο ερευνητής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τα πειστήρια που θα υποβάλλει, καθώς η τελική έκθεση θα περάσει από νομικό έλεγχο. Στη συγκεκριμένη εργασία, έχουμε δημιουργήσει μια εκπαιδευτική άσκηση ψηφιακής εγκληματολογίας η οποία πραγματεύεται ένα σενάριο ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η υπόθεση είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, αλλά οι χαρακτήρες, τα ονόματα, τα περιστατικά, οι τοποθεσίες και οι διάλογοι αποτελούν μυθοπλασία.

As people of judgment and awareness, we worry about those we love and, above all, about ourselves. But what is it that makes us react this way? Do we fear for our reputation? For our property? Or is it our own lives? Can it all be destroyed in an instant? Nowadays, it is common to share our personal and non-personal moments online. Unfortunately, there are many who take advantage of any of our vulnerable moments, either through blackmail and threats or even psychological pressure. Automatically, these acts are classified as cybercrimes and must be reported to the competent authority so that they can be dealt with. The response team works with the dedicated digital crime analyst, who is responsible for identifying, preserving, analyzing and presenting the digital evidence of the crime committed. In this branch of science, digital forensics, as it is called, the investigators must be especially careful with the evidence they submit, as the final report will go through legal scrutiny. In this paper, we have created a digital forensics training exercise which deals with a cybercrime scenario. The case is based on real events, but the characters, names, incidents, locations and dialogues are fiction.
Creation of a Digital Forensics Training Exercise
Keywords: Ψηφιακή Εγκληματολογία, Ψηφιακά Πειστήρια, Σκηνή Εγκλήματος, Ασφάλεια Υπολογιστών; Digital Forensics, Digital Evidence, Digital Crime Scene, Computer Security