Εκτίμηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας αλατιού στο γενικό πληθυσμό - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Το χλωριούχο νάτριο ή κοινώς αλάτι, εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελεί ένα μέσο έκφρασης του πολιτισμού και αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης διατροφής. Πέραν της βασικής του χρήσης στην μαγειρική, βρίσκει εφαρμογές τόσο και στην βιομηχανία τροφίμων. Η κατανάλωση χλωριούχου νατρίου όταν πραγματοποιείται εντός ανώτατων ορίων, είναι επικερδής για την ανθρώπινη υγεία. Από την άλλη πλευρά, όταν οι προσλαμβανόμενες ποσότητες αλατιού υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια πρόσληψης, αυξάνουν οι πιθανότητες για την εμφάνιση υπέρτασης, καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Για τους παραπάνω λόγους, το κλειδί για μία ισορροπημένη διατροφή εμπεριέχεται στην έννοια του μέτρου.
Keywords: Αλάτι, χλωριούχο νάτριο, υπέρταση, διαβήτης, τύποι αλατιού, τρόφιμα πλούσια σε χλωριούχο νάτριο