Διατροφική αξία και τεχνολογικές εξελίξεις του τεχνητού κρέατος - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παγκόσμια ζήτηση για κρέας αυξάνεται σταθερά, επηρεάζοντας όμως το περιβάλλον, την καλή διαβίωση των ζώων και τη δημόσια υγεία. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, το τεχνητό κρέας μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μία υποσχόμενη και εναλλακτική λύση σε σχέση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία. Αυτή η εργασία διερευνά τις πολύπλευρες διαστάσεις της παραγωγής τεχνητού κρέατος, τις δυνατότητές της να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια και τις ηθικές ανησυχίες και τις ευρύτερες επιπτώσεις για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Αρχικά, η εργασία εμβαθύνει στις βιοτεχνολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη ζωικών κυττάρων σε ελεγχόμενο περιβάλλον, τονίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης κατάλληλων μέσων καλλιέργειας. Επιπλέον, εξετάζει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιμάκωση της παραγωγής, την αποδοτικότητα κόστους και τα ρυθμιστικά πλαίσια. Έπειτα, διερευνάται η κοινωνική αποδοχή και οι αντιλήψεις των καταναλωτών για το τεχνητό κρέας εξετάζοντας παράγοντες που επηρεάζουν τη στάση του κοινού, πιθανά εμπόδια στην υιοθεσία και στρατηγικές για την προώθηση του τεχνητού κρέατος ως βιώσιμης και ελκυστικής επιλογής για μελλοντικές δίαιτες. Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με μια συζήτηση που προκύπτει από ευρύτερα συμπεράσματα σχετικά με το τεχνητό κρέατος στο πλαίσιο της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και βιωσιμότητας τονίζοντας τον πιθανό ρόλο του στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανίας κρέατος, στην άμβλυνση των ελλείψεων τροφίμων και στην προώθηση πιο ηθικών προτύπων κατανάλωσης.

Global demand for meat is steadily increasing affecting the environment, animal welfare and public health. To address these challenges, artificial meat can be characterized as a promising and alternative solution to traditional livestock farming. This thesis explores the multifaceted dimensions of cultured meat production, its potential to address current food security and ethical concerns, and the broader implications for sustainable food systems. First, the thesis highlights the biotechnological processes involved in growing animal cells in a controlled environment (cell culture), emphasizing the importance of developing appropriate culture media. In addition, it examines challenges related to scale up production, cost efficiency and regulatory frameworks. Social acceptance and consumer perceptions of cultured meat are, also, explored by examining factors influencing public attitudes, potential barriers to consumption of cultured meat, and strategies to promote cultured meat as a sustainable and attractive option for future diets. Finally, the thesis concludes with a discussion of broader implications for cultured meat in the context of global food security and sustainability highlighting its potential role in reducing the environmental footprint of the meat industry, alleviating food shortages and promoting more ethical consumption habits.
Keywords: Τεχνητό κρέας, διατροφή, βιοτεχνολογία, κυτταροκαλλιέργεια