Social Media Marketing στα Μουσεία ΠΙΟΠ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Απώτερος σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και ανάλυση του social media marketing για την περίπτωση των μουσείων. Η μελέτη αυτή διεξάγεται διττά, ήτοι μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης και μέσω πρωτογενούς ποσοτικής έρευνας. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση, η οποία αποτελεί το θεωρητικό σκέλος της παρούσας διπλωματικής εργασίας, είναι απαραίτητη για την συλλογή δευτερογενών πληροφοριών επί του πραγματεύοντος και μελετώμενου ζητήματος. Επίσης, μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, ο αναγνώστης εξοικειώνεται περισσότερο με το αντικείμενο που αναλύεται και έτσι είναι σε θέση να ερμηνεύσει και να κατανοήσει καλύτερα τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την πρωτογενή έρευνα που ακολουθεί. Η πρωτογενής ποσοτική έρευνα που διεξάγεται στην παρούσα διπλωματική εργασία, είναι βασισμένη σε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο, το οποίο απαρτίζεται από ερωτήσεις κλειστού τύπου. Το ερευνητικό μας δείγμα αποτελείται από συνολικά 100 άτομα, τα οποία απασχολούνται σε μουσεία που είναι μέλη του ΠΙΟΠ. Εν τέλει, η έρευνά μας έδειξε ότι όλα τα μουσεία διαθέτουν διαδικτυακό ιστότοπο και λογαριασμό σε τουλάχιστον ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, όλα τα μουσεία χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό το facebook. Ωστόσο, δεν ήταν απόλυτα ικανοποιητικός ο βαθμός στον οποίο τα social media χρησιμοποιούνται από τα μουσεία για την προώθηση και προβολή τους. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω χρησιμοποίηση είναι μέτρια. Η δημοφιλέστεροι λόγοι για τους οποίους ένα μουσείο χρησιμοποιεί το social media marketing είναι η ενημέρωση του κοινού για τις αναπτυσσόμενες δραστηριότητές του, η δημιουργία υλικού και άρθρων που να είναι διαθέσιμα προς διαμοιρασμό, η προσέγγιση ηλικιακά νεότερου κοινού, η γνωστοποίηση της υπόστασης του μουσείου και των συλλογών του στο ευρύ κοινό, καθώς επίσης και η δημιουργία μίας πιστής κοινότητας από την οποία το μουσείο θα είναι σε θέση να αντλήσει στήριξη και εθελοντική προσφορά. Τέλος, με την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για προβολή και προώθηση των μουσείων, εμφάνισαν στατιστικά σημαντική συσχέτιση η γνωστοποίηση της ύπαρξης του μουσείου, η ενημέρωση για τις δραστηριότητες που αυτό αναπτύσσει, η προσέγγιση ηλικιακά νεότερου κοινού, η δυνατότητα του κοινού να ασκήσει κριτική προς το μουσείο, καθώς επίσης και η δυνατότητα να εκφέρει την άποψή του.

The ultimate goal of this dissertation is to study and analyze social media marketing in the case of museums. This study is conducted in two ways, namely through literature review and through primary quantitative research. The bibliographic review, which is the theoretical part of this dissertation, is necessary for the collection of secondary information on the issue being discussed and studied. Also, through bibliographic review, the reader becomes more familiar with the subject being analyzed and is thus able to better interpret and understand the results of the primary research that follows. The primary quantitative research conducted in this dissertation is based on a structured questionnaire, which consists of closed-ended questions. Our research sample consists of a total of 100 people, who are employed in museums that are members of PIOP. In the end, our research showed that all museums have a website and an account on at least one social media. Also, all museums use Facebook to a greater extent. However, the degree to which social media is used by museums to promote them, was not entirely satisfactory. More specifically, it was found that this use is moderate. The most popular reasons why a museum uses social media marketing are, to inform the public about its growing activities, to create material and articles that are available for sharing, to approach younger audiences, to make the museum and its contents and its collections known to the general public, as well as the creation of a loyal community from which the museum will be able to draw support and volunteerism. Finally, with the use of social media to promote museums, the announcement of the museum's existence, the information about the activities it develops, the approach of younger audiences, the ability of the public to criticize the museum and to to express its opinion, showed statistically significant correlation.
Keywords: Μουσεία, Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Museums, Social Media, Social Media Marketing