Υποτιτλισμός αποσπάσματος της γαλλικής ταινίας Donnant donnant και σχολιασμός της μεταφραστικής διαδικασίας - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι ο υποτιτλισμός αποσπάσματος διάρκειας 60’ της γαλλικής ταινίας Donnant donnant, με εξ ακοής δημιουργία και χρονισμό υποτίτλων από τα γαλλικά στα ελληνικά, και σχολιασμό της μεταφραστικής διαδικασίας. Ο τελευταίος περιλαμβάνει την ανάλυση του πρωτοτύπου κειμένου και του μεταφράσματος, τις στρατηγικές υποτιτλισμού που υιοθετήθηκαν και την εξέταση των κύριων μεταφραστικών προβλημάτων και των στρατηγικών που εφαρμόστηκαν για την επίλυση τους. Το απόσπασμα ανήκει στο είδος της κωμωδίας και οι κύριες δυσκολίες που παρουσιάζει σχετίζονται με τους χωροχρονικούς περιορισμούς, τη μετάφραση του χιούμορ και τις πολιτισμικές αναφορές.

L’objectif de cette thèse est le sous-titrage d'un extrait de 60' du film français Donnant donnant à travers la création par écoute et la synchronisation des sous-titres du français vers le grec, et le commentaire sur le processus de traduction. Ce dernier comprend l'analyse du texte original et de la traduction, les stratégies de sous-titrage adoptées et l'examen des principaux problèmes de traduction et des stratégies mises en œuvre pour les résoudre. L'extrait appartient au genre de la comédie et les principales difficultés rencontrées sont liées aux contraintes spatio-temporelles, à la traduction de l'humour et aux références culturelles.
Keywords: υποτιτλισμός, κωμωδία, στρατηγικές υποτιτλισμού, μεταφραστικά προβλήματα, χιούμορ, πολιτισμικές αναφορές