“Δημιουργία Ηχητικών και Μουσικών Περιβαλλόντων για την Ενίσχυση Αφήγησης Ηχητικού Βιβλίου” - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία έχει ώς κύριο πεδίο εφαρμογής τα ηχητικά βιβλία και ως θέμα την ηχητική επένδυση ενός ηχητικού βιβλίου. Αρχικά, αναλύονται τα θέματα της αφήγησης, της ηχητικής επένδυσης και της ηχητικής περιγραφής. Στη συνέχεια αναφέρονται αρχές και τεχνικές που μελετήθηκαν για την ηχητική επένδυση ενός ηχητικού βιβλίου. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη μελέτη ηχοτοπίων καθώς και στη σύνθεση τους, όπως και στις τεχνικές Foley, sound design, audio film και στο φαινόμενο του φωνοκεντρισμού (vococentrism). Τέλος, αναφέρονται αναλυτικά τα στάδια σύνθεσης για την ηχητική επένδυση επιλεγμένων κεφαλαίων του παιδικού βιβλίου με τίτλο “Το πιάτο” της κας Κωνσταντίνας Τασσοπούλου, καθώς και ο τρόπος αξιοποίησης τεχνικών δημιουργίας ηχητικών περιβαλλόντων και μουσικής επένδυσης βιβλίων.

This paper has Audio Books as its main field of application, and Audio Book Music & Sound Design as its main subject. First, the techniques of narration, sound design and sound description are analyzed. Then, additional techniques that were studied for utilizing the sound design of an audio book are mentioned. Consequently, principles of soundscape synthesis along with techniques including foley, sound design, audio film and the phenomenon of vococentrism are mentioned. Finally, the compositional stages for the current work, mainly the music and sound design of the six first chapters from the children’s book “ Το Πιατο” (The Dish) by Ms Konstantina Tassopoulou, are described.
Keywords: ηχητικό βιβλίο, ηχοτοπία, αφήγηση; audiobook, soundscapes, audio narration