Ο γλωσσικός σεξισμός και η εκφορά του στο δημόσιο λόγο. - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Αρχικά, παρουσιάζεται η στενή σχέση του φύλου και της γλώσσας, καθώς ο τρόπος που εκφράζεται το κάθε φύλο διέπεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αποτέλεσμα κοινωνικών συμβάσεων και στερεοτύπων. Έτσι διαφορετικός είναι ο τρόπος που αναμένεται να εκφραστεί μια γυναίκα σε σχέση με έναν άντρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται γλωσσικός σεξισμός, έννοια που αναλύεται στη συνέχεια της παρούσας εργασίας. Στο επόμενο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο σεξισμός στην εκφορά του δημόσιου λόγου και τα έμφυλα στερεότυπα, όπου και γίνεται αναφορά των όσων συμβαίνουν στην ελληνική δημόσια διοίκηση, η οποία χαρακτηρίζεται από μια ανδροκεντρική οργανωσιακή κουλτούρα που αντανακλάται τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο που έχει υιοθετήσει. Αυτό είναι κάτι αναπόφευκτο, αφού οι περισσότερες θέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων καταλαμβάνονται από άντρες, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται τα σημεία, στα οποία τα έμφυλα στερεότυπα είναι εμφανή. Επίσης, παρουσιάζονται προτάσεις σχετικές με την εξάλειψη του γλωσσικού σεξισμού στην εκφορά του δημόσιου λόγου, γεγονός στο οποίο η παρούσα εργασία φιλοδοξεί να συμβάλει. Ο γλωσσικός, άλλωστε, σεξισμός απηχεί τον τρόπο αντιμετώπισης της γυναίκας ως άτομο, ως προσωπικότητα και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου. Η εξάλειψή του θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση τόσο της θέσης της, όσο και του τρόπου που αντιμετωπίζεται σήμερα.
Keywords: Γλώσσα, φύλο, σεξισμός, δημόσιος λόγος