Μελετώντας τη σχέση τέχνης και περιβαλλοντικής επικοινωνίας στις δράσεις, εκθέσεις, εγκαταστάσεις της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία/ μελέτη αποτελεί μια προσπάθεια προσέγγισης της σχέσης τέχνης και Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας με άξονα επιλεγμένες δράσεις, εκθέσεις, εγκαταστάσεις του καλλιτεχνικού προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στο θεωρητικό μέρος αυτής και προκειμένου να δοθεί μια σφαιρική εικόνα του θέματος που πραγματεύεται η συγκεκριμένη εργασία/ μελέτη, κρίθηκε απαραίτητο να προσεγγιστεί το περιβαλλοντικό πλαίσιο της σύγχρονης εποχής που διανύουμε, το οποίο δημιουργεί συνδέσεις με το πεδίο της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας, αναφορικά με την επιδίωξη φιλο- περιβαλλοντικών συμπεριφορών. Επιχειρώντας να αποδώσουμε μια χαρτογράφηση της τέχνης ως δράσης, αναδύονται στοιχεία που την εμπλέκουν σε μια επικοινωνιακή, παιδαγωγική διαδικασία με κοινωνικό ρόλο, όπου η ενεργοποίηση και η συμμετοχή του κοινού είναι κρίσιμης σημασίας. Η τέχνη ανοίγεται στο δημόσιο χώρο διαθέσιμη για συνέργεια, σύμπραξη, συμμετοχή και αλληλεπίδραση ανάμεσα σε καλλιτέχνες και κοινό. Στο ερευνητικό μέρος, χρησιμοποιώντας ως μελέτη περίπτωσης τέσσερις δράσεις του καλλιτεχνικού προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, υπό τον γενικό τίτλο «Μυστήρια Μετάβασης», επιδιώξαμε να διερευνήσουμε τη σύνδεση της θεωρίας με την εφαρμογή στην πράξη. Θέτοντας στο επίκεντρο τη μελέτη της σχέσης τέχνης και Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας, αναζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνδέονται αυτά τα δύο πεδία και πώς μπορεί να επιδιώκεται η μετάβαση σε συμπεριφορές περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον. Οι δράσεις, στις οποίες επιλέξαμε να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας, έφεραν πράγματι τα χαρακτηριστικά μιας μυστηριακής σύνδεσης του κοινού με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που πραγματεύονταν. Η τέχνη μέσα από τις διαφορετικές μορφές της, με κοινωνικό χαρακτήρα και άνοιγμα στο κοινό, επεδίωξε να εκπαιδεύσει, να ενημερώσει, να πείσει, να προβληματίσει, να προκαλέσει διερωτήσεις, γεγονός που αναδεικνύει τη σύνδεσή της με την Περιβαλλοντική Επικοινωνία.
Keywords: περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, φιλο- περιβαλλοντικές συμπεριφορές, τέχνη, περιβαλλοντική επικοινωνία, 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης; Environmental awareness, pro-environmental behaviors, Art, environmental communication, environmental messages, art, 2023 Eleusis European Capital of Culture