«ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 1996-2006» - (:unkn) unknown (My University, 2021)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Εισαγωγή: Τα ευρεία χαρακτηριστικά των ψυχιατρικών παθήσεων επικεντρώνονται στο γεγονός ότι αυτές αποτελούν πολύπλευρες διαταραχές της ανθρώπινης ψυχοπαθολογίας και υπάγονται στη σφαίρα των πολυπαραμετρικών παθήσεων. Το μοντέλο της οργανικής, κοινωνικής και ψυχολογικής διάστασης των ψυχιατρικών παθήσεων κερδίζει συνεχώς έδαφος μέσω των ανθρωποκεντρικών κοινωνικών επιστημών. Σκοπός: Ο γενικός σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης είναι να διερευνήσει τα δημογραφικά στοιχεία των νοσηλευθέντων τα οποία συσχετίζονται με τις ψυχιατρικές παθήσεις στο Νομό Κέρκυρας. Υλικό και Μέθοδος: Το υλικό της παρούσας ερευνητικής μελέτης αποτέλεσε ο πληθυσμός ο οποίος νοσηλεύτηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας το χρονικό διάστημα 1996-2006 βασιζόμενο στους Ατομικούς Φακέλους των νοσηλευθέντων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, το οποίο αφορούσε 1.139 καταγραφές νοσηλευθέντων ασθενών. Χρησιμοποιήθηκε η μεθοδολογία της ιστορικής δημογραφίας της συλλογής και ανάλυσης πρωτογενούς πηγής του διαθέσιμου αρχειακού υλικού της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό λογισμικό SPSS (26.0 version, έκδοση 2019) και ειδικότερα μέσω της μεθόδου ανάλυσης πολλαπλών παραγόντων με κριτήριο στατιστικής σημαντικότητας μικρότερο του 0,005. Αποτελέσματα: Μετά την ανάλυση των δεδομένων, προέκυψε ότι η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα που ερευνήθηκε, παρουσίασε ομοιόμορφα δημογραφικά και κλινικά στοιχεία. Παρατηρείται ότι οι συσχετισμοί των δημογραφικών και κλινικών στοιχείων των νοσηλευθέντων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας εστιάζονται στην ηλικιακή ομάδα 36-45 ετών (Sig.0,000), στους άγαμους (Sig.0,002), στην ασφαλιστική ικανότητα (Sig.0,000), στο πρωτοβάθμιο εκπαιδευτικό επίπεδο (Sig.0,001), στην ανεργία, στα έτη εργασίας (Sig.0,000), στο υποστηρικτικό περιβάλλον της οικογένειας (Sig.0,000), στις μέρες νοσηλείας (Sig.0,004) και στην εισαγγελική παραγγελία νοσηλείας (Sig.0,000). Συμπεράσματα: Μέσω της μεθόδου του συσχετισμού των δημογραφικών και κλινικών στοιχείων αναδείχθηκαν τα χαρακτηριστικά δημογραφικά και κλινικά στοιχεία των νοσηλευθέντων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Η επιστήμη της κοινωνικής εργασίας διαδραματίζει παρεμβατικό ρόλο κατά την αλληλεπίδραση του ατόμου με τον κοινωνικό του περίγυρο. Η διαδικασία της ψυχοκοινωνικής μελέτης και διερεύνησης της κοινωνικής υπηρεσίας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σε θέματα κοινωνικής αιτιολογίας των ψυχιατρικών παθήσεων.
Keywords: ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ