Μετάφραση και ερμηνευτικές προσεγγίσεις στην ημιτελή τραγωδία του Friedrich Hölderlin «Ο Θάνατος του Εμπεδοκλή» - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Γιατί ο Εμπεδοκλής αποφασίζει να ριχτεί στην Αίτνα; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που προβληματίζει και εμπνέει τον Γερμανό ποιητή και φιλόσοφο Friedrich Hölderlin, ωθώντας τον να επιχειρήσει να γράψει μια τραγωδία γι' αυτόν τον μυθικό, αλλά και φιλοσοφικά ποιητικό θάνατο. Παρόλο που και οι τρεις απόπειρες συγγραφής τελικά παραμένουν ανολοκλήρωτες, τα αποσπάσματα που αφήνει πίσω του συγκαταλέγονται παγκοσμίως μέσα στα σπουδαιότερα ποιήματα που γράφτηκαν ποτέ στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Η παρούσα εργασία αποτελείται από τρία μέρη: πρόκειται για μια μετάφραση και μια κριτική επισκόπηση των προηγούμενων μεταφράσεων στα ελληνικά, καθώς και για μια ερμηνευτική προσέγγιση της χαιλντερλιανής τραγωδίας [Trauerspiel], επιτελεσμένης υπό μια διπλή οπτική γωνία: την σχέση φύσης και ανθρώπου μέσω της τέχνης και την βαθιά διαλεκτική της εμπεδόκλειας ποιητικής κοσμολογίας. Αποσπάσματα από τους φιλοσοφικούς προβληματισμούς του Εμπεδοκλή (τα τέσσερα «ριζώματα», όπως και οι δύο θεμελιώδεις αντίρροπες κοσμικές δυνάμεις της φιλότητας [Φιλία] και της διαμάχης [Νεῖκος]) διερευνώνται σε σχέση με την αντίληψη του Hölderlin για το τραγικό, όπως εξετάζεται υπό το πρίσμα της έννοιας του μύχιου (Innigkeit), ορίζοντας το "Der Tod des Empedokles" ουσιαστικά ως ένα κύκνειο άσμα περί διαλεκτικής.

Why does Empedocles decide to throw himself into Mount Etna? This is the crucial question that puzzles and inspires German poet and philosopher Friedrich Hölderlin prompting him to attempt to write a tragedy about this mythical, yet philosophically poetic death. Although all three attempts he makes ultimately remain unfinished, the fragments he leaves behind are universally numbered among the greatest poetry ever written in European literature. This paper consists of three parts: it’s a translation and a critical review on previous translations in Greek, as well as a hermeneutical approach of the Hölderlinean mourning-play [Trauerspiel], carried out under a twofold perspective: the relationship between nature and man through art, and the profound dialectic of the Empedoclian poetic cosmology. Excerpts from Empedocles' philosophical reflections (the four “roots” along with the two fundamental cosmic forces, namely Love [Φιλία] and Strife [Νεῖκος]) are being explored in relation to Hölderlin's perception of the tragic, as viewed in the light of his concept of the Intimate (Innigkeit), defining “Der Tod des Empedokles” essentially as no less than a swan song on dialectics.
Translation and hermeneutical approaches to Friedrich Holderlin's unfinished tragedy "The Death of Empedocles"
Keywords: Εμπεδοκλής, Χαίλντερλιν, κοσμολογία, διαλεκτική, φιλία, νείκος, τραγωδία, δράμα, τραγικός ήρωας, φύση και τέχνη, θάνατος, μοιραιότητα, αυτοκατάφαση; Empedocles, Hölderlin, cosmology, dialectics, love, strife, Innigkeit, Trauerspiel, drama, tragic hero, nature and art, death, inevitability, self-affirmation